Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Από την καλλιέργεια καπνού στην καλλιέργεια ροδιάς

Στην αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών στράφηκαν τα μέλη του Καπνικού Συνεταιρισμού Τούμπας ν. Κιλκίς, επιλέγοντας την καλλιέργεια της ροδιάς και από ό,τι φαίνεται, δεν έχασαν...
Ο Καπνικός Συνεταιρισμός Τούμπας ν. Κιλκίς ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί τον μακροβιότερο από τους καπνικούς συνεταιρισμούς, ο οποίος καθιερώθηκε ανάμεσα στους πρωτοπόρους στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση καπνών, ποικιλίας Βιρτζίνια.
Με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και αξιολογώντας τα δεδομένα της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αγοράς, το 2006 εγκατέστησαν τις πρώτες καλλιέργειες ροδιάς.
Με σκοπό την επέκταση των φυτειών των μελών του, με υψηλής ποιότητας δενδρύλλια, σε προσιτές τιμές, ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιήθηκε άμεσα στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ροδιάς.
Παράλληλα, με στόχο την ισχυρή και ευέλικτη διείσδυση του παραγόμενου προϊόντος στην αγορά, μέλη του συνεταιρισμού δημιούργησαν την εταιρεία «Το Ρόδι», η οποία δραστηριοποιείται πλέον σε όλους τους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας, προώθησης και εμπορίας των προϊόντων της ροδιάς, στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Σήμερα, με την ολοένα και αυξανόμενη εμπειρία στην καλλιέργεια της ροδιάς και κάτω από την εποπτεία υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού και συνεργατών, παράγονται αυστηρά επιλεγμένα δενδρύλλια ροδιάς.
Τα φυτά, όπως δηλώνει ο πρόεδρος Στέργιος Πελτεκιάδης, διατίθενται στους ενδιαφερόμενους με πλήρη γεωτεχνική στήριξη της καλλιέργειας και υπό το καθεστώς της Συμβολαιακής Γεωργίας, για την επεξεργασία και εμπορία των παραγόμενων φρούτων.
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Τούμπα Παιονίας του ν. Κιλκίς και η συνολική έκταση που καλλιεργείται η ροδιά ανέρχεται στα περίπου 2.000 στρέμματα.
Το φυτώριο διαθέτει φυτά ροδιάς ποικιλίας Wonderful και (κατόπιν παραγγελίας) επιλεγμένων ελληνικών ποικιλιών. Τα φυτά παράγονται από μοσχεύματα επιλεγμένων μητρικών φυτών, που καλλιεργούνται σε ιδιόκτητους αγρούς και αξιολογούνται συνεχώς ως προς την φυτοϋγεία, την ανάπτυξη και την ομοιόμορφη υψηλής ποιότητας καρποφορία τους.
Η ριζοβολία των μοσχευμάτων γίνεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και συστήματα, ενώ επιλέγονται μόνο τα εύρωστα, έριζα μοσχεύματα, τα οποία και αναπτύσσονται σε απολυμασμένο, με ατμό, υπόστρωμα.
Στο υπόστρωμα των φυτών προστίθεται λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για τη σταθερή και μακροχρόνια χορήγηση θρεπτικών στοιχείων σ' αυτά, έως την τελική εγκατάσταση τους στον αγρό. Τα παραγόμενα δενδρύλλια διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και ηλικίες (ετήσια, διετή, τριετή).
Η ροδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού, είναι ένα φυτό ιθαγενές της Μέσης Ανατολής, το οποίο καλλιεργείται στις χώρες τις Μεσογείου από τα αρχαία χρόνια. Αναπτύσσεται σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών και παρουσιάζει σχετική αντοχή στην αλατότητα και την ξηρασία.
Ευνοείται ιδιαίτερα από ξηροθερμικό κλίμα και παρουσιάζει σχετική αντοχή στο ψύχος. Παρουσιάζει αντοχή στην ξηρασία, αλλά για καλή παραγωγή απαιτείται άρδευση. Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε εδάφη πλούσια, βαθιά, με ρΗ από 5.5 έως 7, που αρδεύονται συχνά.
Το δένδρο μπαίνει σε καρποφορία από το 3° έτος. Ο καρπός της, το ρόδι, έχει (ανάλογα με την ποικιλία) από γλυκιά έως υπόξινη, ευχάριστη γεύση και έντονο χρώμα. Χρησιμοποιείται νωπό ως φρούτο, ακόμη και σε πολλά πιάτα, προσφέροντας χρώμα, άρωμα και γεύση ή για την παρασκευή χυμού.
Η ποικιλία Wonderful αποτελεί την πιο διαδεδομένη και εμπορική ποικιλία ροδιάς. Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με βαθύ μελανό - κόκκινο χρώμα και συγκομίζεται το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο). Ο φλοιός είναι χονδρός και σκληρός. Η σάρκα των σπόρων έχει χρώμα βαθύ κόκκινο, χυμώδη και ευχάριστη γεύση και οι σπόροι του είναι μέτριας σκληρότητας. Τα δένδρα φυτεύονται σε αποστάσεις 5 μ. μεταξύ των γραμμών και 4 μ. επί των γραμμών και μορφοποιούνται σε κυπελλοειδές σχήμα.
Το ρόδι είναι σύμβολο ζωής, γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Η ιστορία του είναι χαμένη στα βάθη των αιώνων, σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες, όπου κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ένα φρούτο με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση. Ο καρπός ροδιού αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, σε συγκέντρωση δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού.
Έχει προστατευτική δράση κατά της αρτηριοσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων, της πρόωρης γήρανσης και των εγκεφαλικών βλαβών. Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και βελτιώνει το λιπιδικό προφίλ στους διαβητικούς (μείωση ολικής χοληστερόλης και LDL). Επιδρά θετικά στη προστασία έναντι διάφορων μορφών καρκίνου και ιών. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, βιταμίνες (A, C, Ε, φυλλικό οξύ) σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (70 θερμίδες τα 100 γρ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...