Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ για την προβολή του οινικού πλούτου


Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για μια ακόμα χρονιά η εκδήλωση ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 2013 , ένας σημαντικός θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προβολή του οινικού πλούτου της περιοχής και στη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο, μία από τις καλύτερες και πιο δυναμικές ερυθρές ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των κρασιών που παράγονται στη... Νεμέα, η ανάδειξη της αξίας και της φήμης που τα συνοδεύει και η ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αμπελώνες, και τα οινοποιεία που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το τριήμερο, να δοκιμάσουν τα φημισμένα κρασιά των οινοπαραγωγών της περιοχής και να γνωρίσουν τον τρόπο οινοποίησής τους. Ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ίδια την πόλη μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα έχουν άξονα τον πολιτισμό του κρασιού αλλά και τη σπουδαία αρχαιολογική παράδοση της περιοχής.

Οι γιορτές διοργανώνονται από τον Δήμο Νεμέας, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

Ομιλία του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στις εκδηλώσεις «Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στέλεχος του Τομέα Αγροτικής  Πολιτικής και τέως Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, θα εκπροσωπήσει τη Δημοκρατική Αριστερά και θα απευθύνει χαιρετισμό στις τριήμερες εκδηλώσεις «Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας», οι οποίες φέτος είναι αφιερωμένες στον οινικό τουρισμό.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού:

 Η Δημοκρατική Αριστερά  δεν θα μπορούσε να απουσιάζει  από τις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», καθώς ο οινικός τουρισμός έχει τις δυνατότητες να συμβάλλει αποφασιστικά στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας με παρούσα την οικονομική κρίση. Στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ο οινικός τουρισμός έχει θετική επίδραση με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, με την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των οινοποιών.
Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με πολλά πλεονεκτήματα. Η Πελοπόννησος έχει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή κρασιού και στην συνολική έκταση των αμπελώνων  στην Ελλάδα. Οργανωμένα οινοποιεία παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά όπως είναι το κρασί ΝΕΜΕΑΣ ΠΟΠ και η ποικιλία Αγιωργίτικο.  Με συντονισμένες προσπάθειες από την Αυτοδιοίκηση, τους οινοποιούς, τους ξενοδόχους και όλους τους φορείς ο οινικός τουρισμός μπορεί ν' αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην περιοχή και να συμβάλλει στην αύξηση των επισκεπτών και κατ' επέκταση στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου.
Στις μέρες  μας ο τουρισμός της υπαίθρου και ιδιαίτερα ο οινικός τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης στους κατοίκους της υπαίθρου διαφοροποιώντας και ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα. Ο οινικός τουρισμός προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει μία διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης και να επισκεφθεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευόμενα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισμούς. Συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές και προσδίδει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποφέροντας σημαντικά οφέλη στις οινοποιητικές επιχειρήσεις καθώς και στις άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Θέτει ταυτόχρονα τις βάσεις για συνέχιση της καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων ενισχύοντας τα εισοδήματα των παραγωγών.


Την περίοδο αυτή η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε., καταρτίζουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.  Όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, δείξαμε έμπρακτα τη στήριξη μας στον αγροτουρισμό, τόσο στην τρέχουσα περίοδο, όσο και στο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου. Σήμερα, η δικομματική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει εκείνα τα μέτρα και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα δώσουν την αναγκαία ώθηση για την ουσιαστική ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω και του οινικού τουρισμού.
Κυρίες και  κύριοι,
Πρέπει άμεσα  να οικοδομηθεί ένα νέο υγιές  παραγωγικό μοντέλο με πυρήνα την  πραγματική οικονομία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τόσο σε φυσικό πλούτο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο οινικός τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή με δεδομένο μάλιστα ότι και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικοί πόροι για την ελληνική γεωργία.
Απαιτείται βέβαια αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων  που αντιμετωπίζει ο τομέας και  συνδέονται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην χώρα.  Απαιτείται κυρίως άμεσα τροποποίηση και ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Στόχος μας  είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Από ένα καταναλωτικό σε ένα υγιές  παραγωγικό μοντέλο. Με την ουσιαστική δική σας συμβολή.
Με αυτές τις  σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...