Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Kυρώσεις για την διακίνηση οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες


Απάντηση Σκορδά στον Λευτέρη Αυγενάκη

Για την διακίνηση οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά ως ελληνικά, απαντούν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Αθ. Σκορδάς, σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.


Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός : «οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, διενεργούν ελέγχους ως προς την εφαρμογή των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.»
«Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα ελεγκτικά κλιμάκια της Γενική Γραμματείας Καταναλωτή στις Λαϊκές Αγορές στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής καθώς και σε έτερους νομούς της Επικράτειας, διαπιστώθηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2013, εκατόν ενενήντα επτά (197) παραβάσεις, σχετικά με αναγραφή αναληθούς προέλευσης ή μη τοποθέτηση πινακίδων ενδείξεων λιανική πώλησης και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα συνολικού ύψους 60.600€. Αντίστοιχα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012, είχαν διαπιστωθεί για τα ίδια παραπτώματα τριακόσιες παραβάσεις (300) για τις οποίες επιβλήθηκα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 90.000€.»

Τέλος, όπως υπογραμμίζει «όσον αφορά στην διακίνηση οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, βρίσκονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις κατά τόπους εφορίες στις πύλες εισόδου από τις οποίες συλλέγουν στοιχεία εισαγωγέων για την διασταύρωσή τους και την διενέργεια περαιτέρω ελέγχων.»

Ωστόσο, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει και τονίζει ότι «οι έλεγχοι επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν και να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών της αιρετής Περιφέρειας σε περιστατικά παράνομης διακίνησης οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες ,όπως και καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...