Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μουδιασμένα στην Κρήτη τα εκτός εποχής κηπευτικά

Άτονο ξεκίνημα πραγματοποιούν φέτος τα κηπευτικά θερμοκηπίου της Κρήτης, τόσο σε ποσότητες, όσο και από πλευράς τιμών. Η παραγωγική περίοδος ξεκίνησε στις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου με χαμηλή παραγωγή από τα πρώτα θερμοκήπια.

Στα μέσα του Οκτωβρίου η παραγωγή αυξάνεται και η Κρήτη αναμένεται να τροφοδοτεί κανονικά την εσωτερική αγορά και πελάτες του εξωτερικού. Οι τιμές δημοπρατηρίου είναι μέτριες, σύμφωνα με τους παραγωγούς και καλύπτουν οριακά το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδιωτικού δημοπρατηρίου Ιεράπετρας «Αγροδίκτυο», στις 9 Οκτωβρίου οι τιμές στο αγγούρι β΄ ήταν 24 λεπτά, στο αγγούρι εσωτερικού 51 λεπτά, στο αγγουράκι Κνωσού από 20 έως 34 λεπτά, στην πιπεριά κέρατο α΄  78 λεπτά και στην πιπεριά κέρατο εσωτερικού 41 λεπτά. Πρόκειται για τιμές δημοπρατηρίου. Οι τιμές παραγωγού συνάγονται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων από το δημοπρατήριο.

Οι τιμές δημοπρατηρίου από τον ΑΣΟ Τυμπακίου στις 8 Οκτωβρίου, ενδεικτικά ήταν στην ποιότητα α΄ για τα αγγούρια από 32 έως 69 λεπτά, για τις τομάτες από 67 έως 88 λεπτά, για τα αγγουράκια Κνωσού από 34 έως 56 λεπτά, για τις πιπεριές από 61 λεπτά έως 1,06 ευρώ, ανάλογα με το είδος και για τις μελιτζάνες από 31 έως 45 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι οι καλλιεργούμενες θερμοκηπιακές εκτάσεις στην Κρήτη έχουν μειωθεί φέτος, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, κατά 10 – 15% λόγω της αύξησης του καλλιεργητικού κόστους.

Σημαντικό πρόβλημα για μια ακόμη χρονιά αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές ξένων κηπευτικών από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από τα Σκόπια, αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το θέμα Έφερε στη δημοσιότητα ομάδα Εκατό αγρότες από την Κρήτη, συνυπογράφοντας σχετικό κείμενο το οποίο προώθησε στα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ο βουλευτής της Ν.Δ. (με καταγωγή από τη Μεσαρά Κρήτης) Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι αγρότες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή ντοματών από τα Σκόπια, οι οποίες όπως αναφέρουν- πωλούνται ως ελληνικές, με την «ανοχή» των ελεγκτικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στην επιστολή των αγροτών  «η τακτική αυτή εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων επιτήδειων και οδηγούν τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή κάθε χρόνο τέτοια εποχή».
Οι αγρότες ζητούν να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών και των αρμόδιων Διευθύνσεων Εμπορίου, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Σταθερή η παραγωγή επιτραπέζιας στην Ευρώπη
Τις προοπτικές της νέας καλλιεργητικής περιόδου στην επιτραπέζια ντομάτα εξέτασε το ισπανο-γαλλικο-ιταλικό γκρουπ FEPEX, μετά από σχετική συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το FEPEX για την καλλιεργητική σεζόν 2012-2013, τόσο οι παραγόμενες ποσότητες αλλά και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις επιτραπέζιας ντομάτας δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από την προηγούμενη σεζόν. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, ήτοι στα 160.000 στρμ., με την παραγωγή να εκτιμάται στα 1.600 εκατ. κιλά από αυτό τον Οκτώβρη μέχρι τον επόμενο Μάη. Πιο αναλυτικά, στη Γαλλία υπήρξε μείωση 15% στην παραγωγή ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών ενώ για την τρέχουσα εμπορική περίοδο αναμένεται ελαφριά άνοδος της παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανία νωπών και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών Fresh Del Monte προχώρησε σε καθετοποίηση της παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας με την απόκτηση μονάδων παραγωγής σε Φλόριντα και Βιρτζίνια από δύο θυγατρικές της. Η εξαγορά περιλαμβάνει 29 εκατ. στρμ. καλλιεργούμενων εκτάσεων, αποθηκευτικούς χώρους, μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ.

Με το εν λόγω ντηλ η βιομηχανία Fresh Del Monte στοχεύει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην βιομηχανία ντομάτας διευρύνοντας παράλληλα τα προσφερόμενα προϊόντα ντομάτας και άλλων λαχανικών.  Ε.Τ.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...