Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σε κρίσιμο σημείο ο ΕΛΓΟ Δήμητρα μετά την απορριπτική απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Απορριπτική ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου - η απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην πρόταση του ΕΛΓΟ – Δήμητρα να εξαιρεθεί από τις ΔΕΚΟ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν  γιγαντωθεί τα λογιστικά προβλήματα του Οργανισμού με τους κωδικούς δαπανών του ΕΛΓΟ να έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΛΓΟ Δήμητρα όλο αυτό το διάστημα έχει να κάνει με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν γίνει η εξαίρεσή του από τις ΔΕΚΟ. Επειδή ο ΕΛΓΟ Δήμητρα συμπεριλήφθηκε στις ΔΕΚΟ του έχουν αφαιρέσει ουσιαστικά από τον προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ τα οποία θεωρήθηκαν κέρδος ενώ στην ουσία πρόεκιται για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – από τα 34 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, τον... έριξαν στα 28 εκατ. ευρώ.

Αυτή την στιγμή μετά και την απορριπτική απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπογράψει ούτε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, αναζητείται λύση σε πολιτικό επίπεδο. Πληροφορίες μας μάλιστα αναφέρουν ότι η διοίκηση του Οργανισμού είχε επαφές ακόμα και με τον Πρωθυπουργό ώστε να δοθεί λύση από το Μαξίμου.

Μεταξύ των άμεσων προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση είναι τόσο το μπλοκάρισμα του προγράμματος κατάρτισης των νέων του οποίου αναδείχθηκε ανάδοχος ο ΕΛΓΟ ενώ ακόμα και οι σχολές εκπαίδευσης του Οργανισμού που ξεκινούν τα μαθήματά τους τον Σεπτέμβριο δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Για το θέμα έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργαζομένων. Ειδικότερα, το θέμα έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση διαλύει έναν Οργανισμό που είχε αναλάβει τις δραστηριότητες της αγροτικής έρευνας, των ελέγχων σε γάλα και κρέας, της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των αγροτών».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν μεταξύ άλλων: «δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση τεσσάρων οργανισμών του ΥΠΑΑΤ (ΕΘΙΑΓΕ – ΕΛΟΓΑΚ – ΟΠΕΓΕΠ – ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ) σε ένα μεγάλο Οργανισμό, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που ανέλαβε τις δραστηριότητες της Αγροτικής Έρευνας, των Ελέγχων σε γάλα και κρέας, της Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της Εκπαίδευσης – Κατάρτισης αγροτών, ο Οργανισμός αυτός οδηγείται στο κλείσιμο».
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...