Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Απάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα περί φυτοφαρμάκων σε φρούτα- λαχανικά

Αποφασισμένη «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών», δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας... σε όσα αναφέρονται σε έρευνα της Greenpeace για τον εντοπισμό επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Όπως τονίζει το υπουργείο, «με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων». Ως εκ τούτου, προσθέτει, «τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και δεν αιτιολογούν τους πηγαίους τίτλους της έρευνας».

Καλεί μάλιστα την οργάνωση να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του υπουργείου για τα στοιχεία του μοναδικού δείγματος όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα και στην περίπτωση αυτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «εσφαλμένα στο δημοσίευμα συγχέεται η ανίχνευση απειροελάχιστων συγκεντρώσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υπόλοιπα δείγματα με τις φράσεις και οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στην άδεια διάθεσης στην αγορά και στη συσκευασία των φυτοφαρμάκων και αφορούν το γεωργό που χρησιμοποιεί το πυκνό σκεύασμα και όχι τον καταναλωτή».

Επίσης, «εσφαλμένα συγχέονται οι φράσεις και οδηγίες ασφαλείας με υπολείμματα ειδικά στην περίπτωση των εισαγόμενων προϊόντων όπου η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν γίνεται καν στη χώρα μας, αλλά στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος».

Η ηγεσία του υπουργείου χαρακτηρίζει εσφαλμένο και τον ισχυρισμό ότι επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια των τροφίμων, καθώς, όπως εξηγεί, διενεργείται εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα.

Υπενθυμίζει στη συνέχεια ότι πρόσφατα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, θεσπίστηκε η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στον χώρο των γεωργικών φαρμάκων, καθώς για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στα γεωργικά φάρμακα, που θα επιτρέψουν τη χάραξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προς όφελος του περιβάλλοντος, του Έλληνα παραγωγού και του καταναλωτή. ΄

Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, διευκρινίζει το υπουργείο, είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία τα καταστήματα λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με χρήση ειδικών κωδικών καταχωρούν κάθε λιανική πώληση με σκοπό τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων. Κάθε καταχώρηση αφορά τόσο τα στοιχεία του προϊόντος που πωλείται, όσο και στοιχεία για τη χρήση του προϊόντος (περιοχή, καλλιέργεια κ.ά.).

Σε συνεργασία τέλος με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και την Greenpeace, το υπουργείο προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο, όπως αναφέρει, πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...