Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κονταριώτισα Πιερίας: Αγροτική έρευνα για τους αγρότες

Την Δευτέρα, 10 Ιουν 2013, στις 11.00, στο παλαιό δημαρχείο, στην Κονταριώτισα, Πιερίας, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας υποδέχεται την ΜΙΛΗΤΟΣ, το ΙΔΕΚΕ, το ΑγρΟραμα, την mscomm και την Copa-Cogeca, καθώς και όποιον άλλον ενδιαφέρεται, στο εργαστήριο «Έρευνα & Ανάπτυξη στις αγροτικές πρακτικές και Κοινή Γεωργική Πολιτική».

Το εργαστήριο είναι το δεύτερο που γίνεται στην Ελλάδα, από μια σειρά τεσσάρων εργαστηρίων, στην Αλίαρτο Βοιωτίας (17/5/2013), στην Κονταριώτισα Πιερίας (10/6/2013), στις Σέρρες (12/6/2013) και στην Σκάλα Λακωνίας (5/7/2013) για την αγροτική επιχειρηματικότητα, η οποία θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» στο Ναύπλιο (15/10/2013), όλα στα πλαίσια του έργου farmsUp, που συντονίζει η ΜΙΛΗΤΟΣ, κατ’ αναλογία προς τον όρο start Up, για τις καινούργιες επιχειρήσεις. 

Η αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως όλες οι μορφές επιχειρηματικότητας  προαπαιτούν, έρευνα, εκπαίδευση και  υποστήριξη. Στην Αλίαρτο, με την βοήθεια του καθ Α. Κουτσούρη και του κ. Δ. Μιχαηλίδη, προσεγγίσθηκε η αγροτική εκπαίδευση και αγροτική επαγγελματική κατάρτιση.
Στην Κονταριώτισα οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις ανάγκες σε εφαρμοσμένη  αγροτική έρευνα και στην λειτουργία κάποιου είδους Γεωργικών Εφαρμογών. Η σταδιακή εγκατάλειψη των γεωργικών εφαρμογών του Υπουργείου Γεωργίας  από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 άφησε τον Έλληνα αγρότη «στην τύχη του», χωρίς ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις σε καλλιεργητικές τεχνικές, μεθόδους παραγωγής, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και γενετικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο ο Έλληνας παραγωγός κατευθύνθηκε προς τις καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη επιδότηση εγκαταλείποντας στην πράξη τον παραγωγικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό της εκμετάλλευσής του. Είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία των γεωργικών εφαρμογών με την εγκατάσταση δοκιμαστικών, πειραματικών και αποδεικτικών αγρών ή πειραματικών εκτροφών όπου λειτουργούν Ενώσεις Νέων Αγροτών, σε όλη την επικράτεια.
Σε αυτήν  την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει  και η δημιουργία μιας Αστικής  Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από  το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τις Ενώσεις Νέων Αγροτών ή και άλλους συλλογικούς  φορείς, η οποία θα είναι δημοσίου συμφέροντος, θα έχει ως κύριο έργο τις γεωργικές εφαρμογές και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από γεωτεχνικούς – μεσίτες τεχνογνωσίας με περιφερειακή δομή, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και από προγράμματα όπως το Horizon.
Οι αγρότες, ως τελικοί ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να λειτουργούν ένα σύστημα καταγραφής των πραγματιοκών αναγκών τους, το οποίο θα έθετε υπ’ όψη της ερευνητικής κοινότητας τα ενδιαφέροντα των αγροτών. Ακολούθως η ερευνητική δομή θα επέλεγε τις υλοποιήσιμες έρευνες και αφού τις πραγματοποιούσε θα τις ξαναέθετε υπ’ όψη των αγροτών-τελικών δικαιούχων και χρηματοδοτών (και μέσω της φορολόγησης) τα συμπεράσματα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Θα ήταν ωφέλιμη  η ανάπτυξη δικτύου γεωργικών  συμβούλων με άδεια συνταγογράφησης, ανεξάρτητων από τους διανομείς  γεωργικών φαρμάκων, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών. Οι γεωργικοί σύμβουλοι με άδεια συνταγογράφησης θα είναι υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των επαγγελματιών αγροτών-χρηστών γεωργικών φαρμάκων και θα εκδίδουν ηλεκτρονική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων που θα αφορά στη δραστική ουσία και στην ορθή χρήση της.
Την Δευτέρα, 10 Ιουν 2013, στις 11.00, στο παλαιό δημαρχείο, στην Κονταριώτισα, Πιερίας, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας περιμένει ελεύθερα και ανοιχτά όλους για την καλύτερη προσέγγιση στο θέμα «Έρευνα & Ανάπτυξη στις αγροτικές πρακτικές και Κοινή Γεωργική Πολιτική», με συντονιστή τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...