Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Επί τάπητος οι επιδοτήσεις μετά το 2013

Σωρεία ερωτήσεων, απορίες και φοβερή δυσκολία στο να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα που θα φέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο θέμα των επιδοτήσεων μετά το 2013, εμφάνισαν οι Σερραίοι αγρότες, που έδωσαν δυναμικό “παρών” σε συνάντηση-συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Δημήτρη Μιχαηλίδη, οι αγρότες έδειξαν να έχουν φοβερή δυσκολία στο να κατανοήσουν ότι μάλλον μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα που κάποιος διαθέτει και όχι βάσει του προϊόντος που παράγει. Μάλιστα, τα ποσά που θα δίνονται υπολογίζονται σε 38,5 ευρώ/ανά στρέμμα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και 23,7 ευρώ για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Στο μεταξύ, οι νέοι αγρότες, κάτω των 35 χρόνων, διαμαρτύρονταν έντονα εκ νέου για την ψηφισθείσα πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου του Ιανουαρίου 2013 προς το Ευρωκοινοβούλιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, βάσει της οποίας, εάν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα παραταθεί κλιμακωτά το θέμα της Ενιαίας Ενίσχυσης μέχρι το 2020. “Αυτή η πρόταση, όπως ισχυρίστηκαν συνάδει σε ένα άδικο σύστημα, στέλνοντας στο 2020, τις όποιες ελπίδες των νέων αγροτών για καινούριες αγροτικές επαγγελματικές δυνατότητες και αφήνοντάς τους να επιβιώσουν με 1.200 ευρώ ετησίως, ενιαία ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν ελάμβαναν κάποιας μορφής επιδότηση από την τότε κοινή γεωργική πολιτική, τα έτη 2000, 2001 & 2002 “ατύχησαν” και δεν θα εισπράττουν μέχρι το 2020. Όσοι όμως, εισέπραξαν κάποια επιδότηση για κάποιο λόγο τα προαναφερόμενα χρόνια, έστω και αν τώρα έπαψαν να έχουν οποιασδήποτε μορφής σχέση με τον αγροτικό τομέα, θα συνεχίζουν να εισπράττουν ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, οι Νέοι αγρότες υποστήριξαν ότι όσοι θέλουν να μπουν τώρα στα αγροτικά επαγγέλματα θα υποστούν, μέχρι το 2020, έναν ιδιότυπο αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους «έτυχε» να εισέπραξαν επιδοτήσεις το 2000, είκοσι χρόνια πριν.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση-συζήτηση, διαμαρτυρήθηκαν για τη “φτωχή” τους ενημέρωση πάνω στα αγροτικά θέματα και αντιλαμβανόμενοι ωστόσο ότι οι ίδιοι φέρουν ευθύνη, ζήτησαν από τους διοργανωτές να τους βοηθήσουν στο να οργανωθούν καλύτερα θεσμικά, έτσι ώστε να μπορούν πλέον και οι ίδιοι να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονται, μέχρι σήμερα ερήμην τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...