Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σε θέση μάχης οι αγρότες

Παρατεταγμένα λίγο πριν τον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας, παραμένουν τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι αναμένεται να συσκεφθούν και πάλι την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων στην ΠΑΘΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των αγροτών, που ήθελαν να τα παρατάξουν εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου.

Λόγω των κινητοποιήσεων η Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έθεσε σε ισχύ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης
Ειδικότερα, από τις 13.45 σήμερα Δευτέρα μέχρι και αύριο, Τρίτη, την ίδια ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400) έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της ΠΑΘΕ με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την ΠΑΘΕ στον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400), αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου (Χ/Θ 349+396)
  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα – Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου, θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.
Έτοιμοι να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται και οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας Σερρών, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Σερρών, Κώστα Ξενιτίδη, που συμμετείχε στη μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, οι Σερραίοι αγρότες αναμένουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων των εκπροσώπων τους με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς.
«Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, θα συμμετέχουμε στις πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις», δήλωσε.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν και οι αγρότες στην Αργολίδα, καθώς σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη με μπλόκα στους δρόμους. Ειδικότερα, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους μεθαύριο στις 13:00 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, όπου και θα συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.
Συνεχίζονται οι συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς
Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές εκπροσώπων των αγροτών με πολιτικούς αρχηγούς.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου θα συναντηθούν αύριο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς  Φ. Κουβέλης παραδέχθηκε  την ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν τους αγρότες και την αγροτική οικονομία και  δεσμεύτηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».
Αφού σημείωσε συγκεκριμένα πως η προοπτική της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αναγνώρισε ειδικότερα πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, με τη στήριξη των αγροτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
«Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν, η δέσμευση - όχι η υπόσχεση - είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκείμενου να υπάρξουν λύσεις» κατέληξε.
Από τους αγρότες των Σερρών δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Παναγής, ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πολιτικές δεσμεύσεις και τόνισε ότι οι αγώνες είναι για αυτονόητα αιτήματα. «Οι εποχές της διαχείρισης έχουν περάσει» πρόσθεσε και ζήτησε ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει αποταμιευτικό λογαριασμό για την ενίσχυση των αγροτών.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε δηλώσει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν τα μεγάλα φορολογικά βάρη και την, κατά πολύ, επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές των δαπανών, που για το 2013, τα προσδιόρισε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα την Κυριακή, οι αγρότες αποφάσισαν να κατεβάσουν στους δρόμους τα τρακτέρ τους, χωρίς όμως να προχωρήσουν ακόμη σε μπλόκα.
«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...