Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κτηνοτροφία, βοσκότοποι, κοινωνία

Στην Ορεινή Σερρών, το Σάββατο, 10 Μαρ 2012, στις 18.30, προσκαλεί η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, για τα πλαίσια χρήσης των βοσκοτόπων και για την επίτευξη των παραπάνω με οργανωμένη συλλογική δράση ώστε να προσφέρονται αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, με την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή/φροντίδα δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών. 

Η ΕΝΑ Σερρών, όπως μας είπε ο πρόεδρος της κ. Π. Γκιοργκίνης, κατέγραψε το 2011 δραστηριότητα σε 29 εκδηλώσεις, ενώ το 2012 ήδη πραγματοποίησε δραστηριότητες στην Μεσοκώμη (2), στον Χείμαρρο, στον Ελαιώνα, στην Agrotica-Θεσσαλονίκη και τώρα, στις 10/3/2012, στην Ορεινή με φροντίδα του αντιπροέδρου της ΕΝΑ Σερρών κ. Σταύρου Δελεφέρη (6975656920). 

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ με απορία διακρίνει  μια συνεχή προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού του αγροτικού τομέα και κατακερματισμού του, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του αγροτικού χώρου στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης-Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ειδικότερα  στον χώρο της κτηνοτροφίας παρατηρείται συνεχής επικάλυψη ή πλήρης έλλειψη συνεννόησης των συναρμόδιων. Από την χρήση των νερών, έως την χρήση ή/& φροντίδα των δασικών εκτάσεων, με φαινομενικά ανταγωνιστικές λειτουργίες. Η ΠΕΝΑ και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών επιθυμούν να έχουν τις θέσεις αλλά και τη επιστημονική προσέγγιση, ώστε να σχεδιάσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. 

Η χρήση των  βοσκοτόπων είναι ούτως ή άλλως  στα χέρια των κτηνοτρόφων, αλλά αυτό επιβάλλεται και από την ανάγκη της σωστής διαχείρισης τους. Την σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου και την παρακολούθηση της εφαρμογής του πρέπει να την έχουν επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στην διαχείριση βοσκοτόπων και στη βοσκοϊκανότητα τους. 

Το Σάββατο, 10 Μαρ 2012, στις 18.30, με θέμα «Κτηνοτροφία, Βοσκότοποι, Κοινωνία» η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με την συνδρομή κατ’ αρχήν των Δρ Θωμά Παπαχρήστου και Δρ Παναγιώτη Πλατή με συντονιστή τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη, στην Ορεινή Σερρών.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...