Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΑνίΔΕΗ για τη «μαύρη αγορά» των φωτοβολταϊκών…

Η  «πράσινη» κρατική ανεπάρκεια και τα κενά του νόμου καταστρέφουν σκανδαλωδώς μία αγορά που θα μπορούσε σήμερα να αποτελέσει το αντίδοτο στην κρίση…
Η πολλά υποσχόμενη αγορά των φωτοβολταικών αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα (αιολικά, βιομάζα κλπ), που θα μπορούσε και πρέπει να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για πολλά επαγγέλματα της αγοράς της οικοδομής που πάει από το κακό στο χειρότερο, βρίσκεται στον αέρα..
Όπως καταγγέλλουν καθημερινά  σοβαροί επενδυτές της αγοράς φωτοβολταϊκών πάρκων και παρά τις  βαρύγδουπες ανακοινώσεις και τα ανεπαρκή μέτρα των «αρμοδίων», το παραεμπόριο αδειών ακμάζει, εμποδίζοντας στο μέγιστο τις υγιείς επενδυτικές κινήσεις.
O κρατικός   μηχανισμός   αδυνατεί   να θέσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένας επενδυτής και αρνείται να χαράξει ένα υγιές πλαίσιο για να κινηθούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές που και θέλουν και μπορούν να υλοποιήσουν τα Φ/Β πάρκα, μόλις αυτά αδειοδοτηθούν, διαθέτοντας τα κατάλληλα κεφάλαια, την δυνατότητα χρηματοδότησης, και την ανάλογη τεχνογνωσία.
Δυστυχώς για ακόμη  μία φορά, σοβαροί επενδυτές και περιστασιακοί καιροσκόποι  χωρίς διαχωρισμό, συνωστίζονται στα γκισέ των τοπικών γραφείων της ΔΕΗ, και των Περιφερειακών Διευθύνσεων της,  για να καταθέσουν χιλιάδες αιτήσεις προς αξιολόγηση, «χύμα», χωρίς να εξετάζεται αν έχουν τη δυνατότητα και την πρόθεση να τις υλοποιήσουν.
Έτσι,  οι έτοιμες άδειες που εκδίδονται και συνοδεύονται από κλειδωμένες συμβάσεις αγοραπωλησίας  με τη ΔΕΗ, με υψηλές ταρίφες, γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας, από αρκετούς  “πονηρούς” ενώ το δέλεαρ για τους σοβαρούς επενδυτές να τις αποκτήσουν έτοιμες είναι μεγάλο, παρά το υψηλό τους κόστος, αφού έτσι μπορούν να κινηθούν ταχύτερα και  να εξασφαλίσουν υψηλότερες  τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που θα  παράγουν τα πάρκα τους , σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα.
Βεβαίως οι άδειες αυτές «χρυσοπληρώνονται», φτάνοντας ακόμη και τις   50 χιλιάδες ευρώ  για μία άδεια 100kwp, φέρνοντας εύκολα κέρδη σε όσους επιτήδειους εντόπισαν τα κενά του νόμου και προχώρησαν σε καταθέσεις αδειών, με μόνο σκοπό την μεταπώληση τους . Τρανή απόδειξη,  το γεγονός ότι η συνολική ισχύς των πάρκων που άλλαξαν δικαιούχους μετά την αδειοδότησή τους υπολογίζεται πάνω από 110MW!!!
Δεδομένης της έλλειψης χρονικού περιορισμού για την εκτέλεση μιας  εκδοθείσας άδειας,  ακόμη  και μετά το τέλος  του πρώτου 18μηνου που τίθεται σαν πρώτο  όριο από το ΔΕΣΜΗΕ για την εκτέλεση ενός πάρκου, δεν χάνεται το δικαίωμα του δικαιούχου να εκτελέσει το έργο (άρα και να πουλήσει την άδειά  του), απλά μειώνεται η τιμή πώλησης  του ρεύματος στην τρέχουσα τιμή που  ορίζει το υπουργείο,   κατά την  χρονική στιγμή της λήξης του 18μήνου. Έτσι, παρέχεται  άπλετος χρόνος στους «πονηρούς» δικαιούχους να τις εμπορευτούν άνετα, ενώ τα δίκτυα της ΔΕΗ παραμένουν εικονικά κορεσμένα και τα έργα ανεκτέλεστα. Παράλληλα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από το προσωπικό της ΔΕΗ πανελλαδικά να ελέγξει και να αδειοδοτήσει, όλες αυτές τις αιτήσεις, οι οποίες στην συνέχεια, κατά τη πλειονότητά τους, παραμένουν ανεκτέλεστες. Βέβαια το γεγονός ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να δέχεται νέες αιτήσεις Φ/Β πάρκων, εισπράττοντας το ανάλογα ποσά ανά άδεια, ακόμη και για περιοχές που τα δίκτυα θεωρούνται κορεσμένα από καιρό, προκαλεί ερωτηματικά…
Όσο για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στα πλαίσια της  γνωστής ατέρμονης υποσχεσιολογίας τους με μόνο στόχο την διατήρηση της εξουσίας. Στην αρχή παραπλάνησαν  χιλιάδες αγρότες  για ψηφοθηρικούς λόγους, δίνοντάς τους εικονική προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων επενδυτών και εντάσσοντάς τους σε ειδική ταχύτητα αδειοδότησης. Στη συνέχεια τους ώθησαν να καταβάλουν σημαντικά ποσά από 3.000 έως €4.000 ευρώ  ανά μελέτη ενός Φ/Β 100 kWp σε συγκεκριμένα γραφεία (μέσω ΠΑΣΕΓΕΣ), συν τα έξοδα κατάθεσης αδείας στις τοπικές ΔΕΗ ύψους € 620 ανά άδεια.. Ύστερα τους έφεραν  αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα να εξασφαλίσουν κεφάλαια αλλά  και δανεισμό, που φτάνει τα  200  έως και 300.000 ευρώ  ανά έργο…
 Για να γίνει αντιληπτό  το μέγεθος της κοροϊδίας των αγροτών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,   πρέπει να σημειωθεί ότι, επί συνόλου 5,5 χιλιάδων αδειών που αδειοδοτήθηκαν από την ΔΕΗ, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις …50 έργα πανελλαδικά. Ποσοστό ούτε 1%!!
  Κα ι το κερασάκι στην  τούρτα ,  η πρόσφατη επιστολή  του υπουργού  κυρίου Μανιάτη προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος   εν όψει εκλογών, αποφάσισε έξυπνα να διαχωρίσει τη θέση του την τελευταία στιγμή, στέλνοντας στις 23/2/2012, ένα «φιρμάνι» με τις νέες κατευθύνσεις- οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ πανελλαδικά, για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, σα να μην ήξερε τόσο καιρό τι γινόταν στην  αγορά που έβραζε. Αυτή η εσπευσμένη επιστολή  περιλαμβάνει(τώρα ξαφνικά..) προτάσεις για όλα, εκτός από την« καυτή πατάτα» των αγροτικών φωτοβολταικών, με τα οποία πλέον δεν ξέρουν τι να κάνουν και απλώς δίνουν επαναλαμβανόμενες παρατάσεις, τόσο  για την πληρωμή των όρων σύνδεσης, όσο και την εκτέλεση των έργων από τους αγρότες, ελπίζοντας ότι έτσι    θα υφαρπάξουν την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές.
Δυστυχώς θα απαιτηθεί  πολύς καιρός και πολύ καλή διαχείριση από την επόμενη κυβέρνηση  για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν  στην πολλά  υποσχόμενη αγορά των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας. Ελπίζουμε η Νέα Δημοκρατία,  να μην επιτρέψει να χαθεί αυτή η τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα …

                                                                                  Νατάσα Ράγιου
                                                                                 π. βουλευτής Αχαΐας
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...