Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Φέρρες: ΚΓΠ & το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Την Δευτέρα, 12 Μαρ 2012, στις Φέρρες, του Δήμου Αλεξανδρούπολης Έβρου, στις 11.00, οργανώνεται συνάντηση-συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-202 και για το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου, με γενικό τίτλο «Οι νέες μορφές αγροτικών επιδοτήσεων».
Ο κ. Κώστας Μπούντας, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής θα παρουσιάσει την «Ανάλυση βασικών προτάσεων της νέας ΚΓΠ», επικεντρώνοντας την προσοχή στα 10 κυριότερα σημεία προσοχής για την ΚΓΠ 2014-2020 που είναι: η σταδιακή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΠΟΙΗΣΗ, το 2% του εθνικού φακέλου στους Νέους Αγρότες, μέχρι το 5% στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ (33%), η στήριξη στις μειονεκτικές περιοχές (μέχρι 5%), ο καθωρισμός ανώτατων ενισχύσεων (ίσως μέχρι 300.000€), οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ (5%?), οι ενίσχυση της αγροτικής έρευνας κλπ, η μετατροπή των ειδικών δικαιωμάτων σε εκτατικά, αλλα και από ειδικές ρυθμίσεις που απαιτούν διαφοροποίηση των καλλιεργειών, διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και η οικολογική εστίαση (7%).
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ενημέρωση που γίνεται μπορεί, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι οι (πραγματικοί) αγρότες, να δημιουργήσει συλλογική δράση και οι προτάσεις που ακούγονται μέχρι σήμερα να γίνουν αποφάσεις μόνο αφού το Ευρωκοινοβούλιο, σε διαδικασία συναπόφασης, τις αποδεχθεί ή/& τις διαμορφώσει, σύμφωνα και με τις επιθυμίες που καταγράψουν οι συλλογικές δομές των (πραγματικών) αγροτών. Φαίνεται ότι οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου θα παρθούν γύρω στο φθινόπωρο του 2012, που σημαίνει ότι όσοι πραγματικά θέλουν έχουν τον χρόνο μερικούς μήνες για να εκφρασθούν μέσα από συλλογικές δομές των πραγματικών αγροτών.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος, συνεργάτης του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, θα αναφερθεί σε στοιχεία που σηματοδοτούν προϋποθέσεις για να έχουν μέλλον οι αγρότες. Φαίνεται ότι η προβλεπόμενη αύξηση (τριπλασιασμός) της τιμής των τροφίμων μέχρι το 2030, καθώς και η προβλεπόμενη έλλειψη 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών το 2050 δείχνουν πολλές δυνατότητες για όσους ασχολούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, όχι όμως κατανάγκη για τους ανοργάνωτους, πολύ-διασπασμένους αγρότες.
Η αγροτική δράση στα πλαίσια των αγροτιών κοινωνιών επιβάλλει δομές κοινωνικής οικονομίας, που μπορεί σε όλο τον κόσμο ο ΟΗΕ να γιορτάζει το 2012, ως Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ, διότι όπως λέει οι δομές της κοινωνικής οικονομίας & του συνεργατισμού, σώζουν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους σε περιόδους κρίσεων, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στους αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα, εγγεγραμμένους στο μητρώο, ενεργούς ή πραγματικούς.
Η συζήτηση στον Έβρο συνεχίζεται την Δευτέρα, στις Φέρρες, στις 11.00.


Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...