Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Σε απόγνωση 90 επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών, λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας klt AE

"Σε απόγνωση βρίσκονται 90 επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών, λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας klt AE", αναφέρουν σε ερώτησή τους στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

"Τεράστιες και απρόβλεπτες κοινωνικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει η οιονεί χρεοκοπία της εταιρείας «Κλιμαλεβητεχνική klt Ανώνυμη Εταιρεία», της μεγαλύτερης ίσως στον τομέα κατασκευής μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς" αναφέρουν οι κ.κ. Κουβέλης και Τσούκαλης και επισημαίνουν:

"Η διακοπή της δραστηριότητάς της έχει οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, προσωπική απόγνωση και ψυχική κατάρρευση περισσότερους από 90 ιδιώτες επενδυτές (κυρίως αγρότες), διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, κατά την υπογραφή των ιδιωτικών συμφωνητικών, ο καθένας από τους επενδυτές, παρέδωσε στην εταιρεία επιταγές ποσού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο εργολαβικό τίμημα. Η ενέργεια αυτή υπαγορεύθηκε από την εταιρεία προκειμένου, έναντι των επιταγών, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση των έργων τραπεζικά δάνεια. Οι επιταγές θα εξοφλούντο από τους επενδυτές μέσω τραπεζικών δανείων που είχαν ήδη εγκριθεί προς τον καθένα από τους επενδυτές και θα εκταμιεύονταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων.

Η εταιρεία παρέδωσε ΑΜΕΣΩΣ τις επιταγές (προς ενεχυρίαση) στις τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόταν, τα δε ποσά που κατόρθωσε να εξασφαλίσει διατέθηκαν – προφανώς – για την κάλυψη άλλων προηγούμενων εκκρεμοτήτων και όχι για το σκοπό για τον οποίο αυτές είχαν εκδοθεί, δηλαδή την κατασκευή των φωτοβολταϊκών μονάδων, με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή τους, έκλεισε η «στρόφιγγα» του δανεισμού και όλο το πρόγραμμα «τινάχθηκε στον αέρα». Και ενώ οι επενδυτές, σε κατάσταση απόγνωσης, διαπραγματεύονταν με την εταιρεία για την εξεύρεση τρόπου συνέχισης των έργων, οι τράπεζες με μια πρωτοφανή σπουδή προέβησαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής και δέσμευσαν περιουσίες ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι αγρότες και μικροεπαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν ούτε καν δαπάνες για δικαστικές ενέργειες, βλέπουν να καταστρέφονται ΟΡΙΣΤΙΚΑ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χάνοντας τις περιουσίες τους και μη δυνάμενοι να ασκήσουν στο μέλλον οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, αφού έχουν ήδη καταχωρηθεί στο σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».

Για την εξέλιξη, οι εμπλεκόμενες τράπεζες φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί γνώριζαν την αιτία έκδοσης των δίγραμμων επιταγών – μεγάλων ποσών- αφού όλοι οι επενδυτές είχαν υποβάλλει τα ιδιωτικά συμφωνητικά προκειμένου να εγκριθούν οι δανειακές συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση -και επειδή γνώριζαν την επιχειρηματική κατάσταση της εταιρείας- έπρεπε να πληροφορηθούν την προέλευση και την αιτία των επιταγών.

Επειδή η πιο πάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει απίστευτα προσωπικά και οικογενειακά δράματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το προαναφερόμενο κοινωνικό ζήτημα και ειδικότερα:

Α) προτίθενται να παρέμβουν προς τις εμπλεκόμενες τράπεζες ούτως ώστε να ανασταλούν οι ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των επενδυτών;

Β) Προτίθενται να διερευνήσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων, μέσω της ένταξής τους σε επενδυτικά προγράμματα, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ολοσχερής καταστροφή των επενδυτών;"

1 σχόλιο:

  1. Και υποτίθεται ότι τα φωτοβολταικα είναι ένας τομέας που παρά τις δύσκολες εποχές, ανθεί. Τελικά πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...