Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Οι Νέοι Αγρότες στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

Την Τετάρτη, 10 Αυγ 2011, στις 20.30, το τακτικό ραντεβού των Νέων Αγροτών Καστοριάς, την δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα, θα γίνει στην γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Άργος Ορεστικό, με θέμα συζήτησης την «Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του αγροτικού κόσμου».
Ο Σύνδεσμος  Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών-ΣΕΒ, η  Ένωση Ελληνικών Τραπεζών-ΕΕΤ  και η Τράπεζα της Ελλάδος-ΤτΕ  επιχορήγησαν την μελέτη «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα «Ο εκσυγχρονισμός & εξορθολογισμός των παραδοσιακών ατμομηχανών της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, η βιομηχανία Τροφίμων, το λιανεμπόριο αλλά και η ενέργεια, σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% έως το 2020, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 50 δισ. €, δημιουργώντας 500.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 15 δισ. € & το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. €». Δηλαδή όλοι, ακόμα και έξω από τον αγροτικό τομέα, πιστεύουν στον δυναμισμό του αγροτικού τομέα.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ο πλανήτης το 2050 θα έχει έλλειμμα τροφής ισοδύναμο με 1.000.000.000 τόνους σιτηρώνκαι ο FAO έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2030 οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα αυξηθούν κατά 180% (σχεδόν θα τριπλασιασθούν). Ο προβληματισμός των Νέων Αγροτών που κατά τεκμήριο θα έχουν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα μετά από 30-40 χρόνια είναι εάν οι τότε αγρότες (σημερινοί Νέοι Αγρότες) και τα αγροτικά επαγγέλματα θα αποκατασταθούν κοινωνικά και οικονομικά μέχρι τότε.
Διότι οι Νέοι Αγρότες, εξ ίσου ή ίσως και περισσότερο  από το σήμερα, ενδιαφέρονται και  για τα αγροτικά επαγγέλματα μετά από 30-40 ίσως και πενήντα χρόνια. Και όλα δείχνουν ότι ο μέσος κλήρος της ελληνικής αγροτικής εκμετάλλευσης ίσως να μην είναι επαρκής βάση επαγγελματικής δράσης και να επιβάλλεται από σήμερα να επισημανθούν οι δυνατότητες ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ στον αγροτικό τομέα. Γι αυτό η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προετοιμάζει το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/11), που εφέτος θα εστιασθεί στην «ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στον Αγροτικό τομέα».
Επίσης, οι Νέοι Αγρότες, υποστηρίζουν θερμά την ανάγκη προσέγγισης των αγροτικών κοινωνιών με τους αστούς και το Συνέδριο για «Το κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης» (Ζάππειο, 27/9/2011), φιλοδοξώντας να αναπτυχθεί μια κάποια συνεργασία, ή ακόμα και να κάνουν οι αστοί την Γεωργία τρόπο ζωής στην πόλη.
Την ανάγκη επαναπροσανατολισμού της αγροτικής έρευνας για να εξυπηρετούνται κυρίως οι έλληνες αγρότες υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και έτσι με την συνδρομή του ΤΕΙ Καρδίτσας η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προετοιμάζει ένα διήμερο στις Σέρρες, στςι 24-25/9/2011, με θέμα την «Επιστημονική υποστήριξη των Νέων Αγροτών»
Οι Νέοι Αγρότες Καστοριάς με προγραμματισμένες συναντήσεις στην Πολυκάρπη (21/6/2011), στο Τοιχιό (13/7/2011), στο Άργος Ορεστικό (10/8/2011, 20.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) και στην Μεσοποταμία (14/9/2011) προσπαθούν να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση όλων των Νέων κυρίως Αγροτών.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...