Την Παρασκευή, 27/8/2010, στις 21.00, ξεκινά το διήμερο «Γιορτή Μανιταριού Τρούφα» στην Αργαλαστή Πηλίου, στην Μαγνησία, με οργανωτή το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.
Και τις δύο ημέρες, 27-28/8/10, θα υπάρχουν πρατήρια πώλησης προϊόντων μανιταριών τρούφας, άλλων μανιταριών και παραδοσιακών πηλιορείτικων προϊόντων. Όσοι παρευρεθούν στην «Γιορτή Μανιταριού Τρούφα», θα μπορούν να προμηθευτούν το καινούργιο βιβλίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, με τίτλο «Η καλλιέργεια και η μαγειρική της τρούφας».
Η «Γιορτή Μανιταριού Τρούφας» γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη συνεργασία του Δήμου Αργαλαστής, του Δήμου Μηλεών, του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Κεν. Ελλάδας), του ΕΘΙΑΓΕ Θεσ/νίκης, της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας, της Slow Food, του ΑγρΟραμα και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Όσοι επιθυμούν, την Παρασκευή, 27-8-2010, στην κεντρική πλατεία της Αργαλαστής, λίγο πριν το Πηλιορίτικο Λαϊκό πανηγύρι, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εισηγήσεις από τους:
κ. Στέργιο Παπαϊωάννου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου
κ. Μιλτιάδη Γαϊτανά, Δήμαρχο Αργαλαστής
Δρ. Στέφανο Διαμαντή, ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ «Η καλλιέργεια της τρούφας».
κ. Απόστολο Αρέθα, Πρόεδρο ΤΕΔΚ-Δήμαρχο Μηλεών «Τρούφα και τοπικά Πηλιορείτικα προϊόντα» και
κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο, συνεργάτη του ΑγρΟραμα «Τοπικά Σύμφωνα και Τρούφα. Η ταυτότητα πουλά».
Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία και παρασκευή φαγητών από μανιτάρι τρούφα και σε γευσιγνωσία των φαγητών τρούφας, που θα κλείσει με λαϊκό πανηγύρι. τις μανιταρογεύσεις θα συνοδεύουν τα κρασιά των ντόπιων παραγωγών Δ.Μυλωνά, Δ.Πατιστή & Ν.Ρακή
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, «στην Γιορτή Μανιταριού Τρούφας θέλουμε αφενός μεν να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τη νέα αυτή καλλιέργεια και να τονώσουμε την τουριστική κίνηση της περιοχής».
Άλλωστε οι νέα δομή των Καλλικρατικών Δήμων διευκολύνει την δημιουργία συλλογικών προσπαθειών, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα, τα Δίκτυα, οι Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, η δυνατότητα ενδυνάμωσης της τοπικής ταυτότητας, η ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών και η διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων, η αξιοποίηση των ειδικών τοπικών συνθηκών για την εφαρμογή νέων καλλιεργειών ή εκτροφών, καθώς και η τοπική συνεργασία παραγωγών (αγροτικός τομέας), μεταποιητών (τρόφιμα & τεχνήματα) και παροχέων υπηρεσιών (τουρισμός) στην προβολή διακριτής ταυτότητας της περιοχής.
Φέτος τόσο η πολιτική ηγεσία, με της ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ, όσο και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις (Φεστιβάλ Γεύσεων Καρβάλης Καβάλας 29/5/2010, Φάβα της Σαντορίνης Κυκλάδων 19/6/2010, Γιορτή Ελιάς-Λαδιού Σελλασίας Λακωνίας 6/8/2010, 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ Αττικής 3-6/9/2010), ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος (Διεθνής Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Αθήνας 2/12/2010) έχουν αντιληφθεί επαρκώς ότι η τοπική ταυτότητα «πουλά» και δίνει διέξοδο στην σφοδρή πνευματική κρίση, στην παγκοσμιοποιημένη χρηματιστηριακή κρίση και στην ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.
Πληροφορίες: 6932-222440.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου