Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

3ο Συνέδριο για την Μικρόκαρπη Ντομάτα στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, 8 & 9 Ιουλίου 2011, οργανώνεται το 3ο Συνέδριο για την Μικρόκαρπη Ντομάτα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, από την Ηλιότοπος, σε συνεργασία με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο «τοματάκι Σαντορίνης», στα προϊόντα μεταποίησής του και στις χρήσεις τους. Η γαστρονομία της Σαντορίνης και η άρρηκτη σχέση της με το «τοματάκι Σαντορίνης» αλλά και η συνολική σύνδεσή τους με τον τουρισμό θα έχουν ξεχωριστή, βαρύνουσα θέση στις εργασίες του συνεδρίου και στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Το φετινό συνέδριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα ενόψει της αναμενόμενης αναγνώρισης του «τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόν ΠΟΠ, εξέλιξη στην οποία είναι βέβαιο ότι έχουν συμβάλει τα δύο προηγούμενα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το 2002 και το 2005.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα καλύψει ενότητες που αφορούν τόσο σε θέματα καλλιέργειας όσο και σε θέματα αξιοποίησης του προϊόντος είτε ως νωπού είτε ως μεταποιημένου. Επιστήμονες του αγροτικού τομέα, ειδικοί σε θέματα marketing και προβολής, επιχειρηματίες και στελέχη του τουριστικού τομέα και της εστίασης, ειδικοί σε θέματα λαογραφίας και τοπικής παράδοσης, συγγραφείς-ερευνητές γαστρονομίας θα συμμετέχουν ως ομιλητές.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξει ανοικτή εκδήλωση με ευρεία συμμετοχή κοινού η οποία θα περιλαμβάνει εκλαϊκευμένη ομιλία σχετική με τη διατροφή, συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα σχετική με τη γαστρονομική προοπτική της Σαντορίνης και της σύνδεσής της με τον τουρισμό καθώς και διαγωνισμό τηγανίσματος τοματοκεφτέδων.

Διακεκριμένοι ομιλητές, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως ομιλητές. Παράλληλα, οι οργανωτές του συνεδρίου προσκαλούν επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου να μοιρασθούν τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα. Και όλα αυτά, σε ένα μοναδικό περιβάλλον ... το διάσημο νησί της Σαντορίνης.

Τα θέματα είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Στην πρώτη τα θέματα είναι: Ιστορία, προέλευση και διάδοση της μικρόκαρπης τομάτας, To τοματάκι της Σαντορίνης και η βιοποικιλότητά του, Απαιτήσεις σε συνθήκες περιβάλλοντος, Απαιτήσεις σε έδαφος, λίπανση και άρδευση, Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, Ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, Εναλλακτικά συστήματα καλλιέργειας- Υδροπονική καλλιέργεια, Γενετική βελτίωση, διατήρηση και σποροπαραγωγή, Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, Τεχνολογία επεξεργασίας (αφυδάτωση, τοματοπολτός, χυμός κ.λ.π.), Το τοματάκι σε σύγκριση με την τομάτα, Οικονομικά στοιχεία & προοπτικές, Νομικό πλαίσιο: Πιστοποίηση - καθιέρωση ονομασίας. Στην δεύτερη ενότητα είναι: Προϊόντα και χρήσεις, Το τοματάκι στη σύγχρονη διατροφή, Το τοματάκι στη γαστρονομία της Σαντορίνης καιη θέση πελτέ στη μαγειρική τέχνη: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Το φετινό συνέδριο επιβεβαιώνει τα λαμπρά αποτελέσματα της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων τόσο για την αναγνώρισή του «τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόν ΠΟΠ, όσο και γιατί η διαρκώς διευρυνόμενη ζήτησή του έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι καλλιεργητές-παραγωγοί και η καλλιεργούμενη έκταση. Άλλωστε και η σύνθεση των χορηγών δείχνει ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τοπικής συμφωνίας, μεταξύ των οποίων οι: Δ.Νομικός Tomato processing, Santo wines, hotel Hliotopos, ΕΝτυπον, voreina gallery suites, Volcano Vieto hotel, aressana hotel, FANARI VILAS Silgan packaging, Vedema resort, Web to Bee κλπ. Περισσότερα: τηλ 22860 24758 & http://cherrytomato2011.conferences.gr


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...