Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία

Εν μέσω καλοκαιριού το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ) σε συνδιοργάνωση με το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ι. Ρέντη, οργάνωσαν μια εξαιρετική, σε ποιότητα, ανταλλαγή εμπειριών για τον Συνεργατισμό και την Κοινωνική Οικονομία στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Π.Τσαλδάρη 10) στις 29 Ιουνίου 2011.

Φιλοξενούμενος με τηλε-διαδικασία ήταν ο καθ. Κων. Καραντινινής (Ινστιτούτο Τροφίμων & Οικονομικών Πόρων Πανεπιστήμιου Κοπεγχάγης και Σουηδικό Πανεπιστήμιο Αγροτικών Επιστημών, Ουψάλα) με φροντίδα της κας Χ. Γαρδικιώτη, ο οποίος έδωσε τόσο το περίγραμμα της Κοινωνικής Οικονομίας, όσο και ιστορικά στοιχεία, κυρίως όμως ανέπτυξε τις δυνατότητες των «εργαλείων» της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και μάλιστα των Συνεταιρισμών σε περιόδους κρίσης, με εμπειρίες από χώρες στις οποίες ο Συνεργατισμός στον τομέα των αγροτικών προϊόντων καλύπτει μέχρι και το 98% της διακίνησής τους με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Ευάγγελος Κούβελος παρουσίασε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης καταναλωτών και επιχειρήσεων, την POWERHAUL, η οποία, με ευρεία χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, ενδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 40% και ταυτόχρονα, ισόποσα, τονώνει την ζήτηση στις δικτυωμένες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ηλίας Τσουτσοπλίδης, έδωσε στοιχεία για συστήματα υποστήριξης των θεμάτων που απασχολούν την Κοινωνία των Πολιτών, την καταγραφή τους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους από τις Τοπικές Αρχές καθώς και για προσεγγίσεις στο Κοινωνικό μάρκετινκ.

Η κα Μαριαλένα Σουπιώνη είχε την ευκαιρία να προωθήσει το όραμα των Κοινοτήτων Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών και έδωσε μια πρόγευση της εισήγησής της για το Συνέδριο «Κάντε την Γεωργία τρόπο ζωής» (27-9-2011, Ζάππειο).

Η κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη μετέφερε μερικές μόνο από τις εμπειρίες που δημιούργησε το Συνέδριο για την «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία» (30-5-2011, ΑΙΚ) στο οποίο ως συντονίστρια φιλοξένησε πάρα πολλούς πρωταγωνιστές του συνεργατισμού.

Αναφέρθηκε το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ το οποίο, με φροντίδα του κ. Βασ. Τακτικού, και την στήριξη εθελοντών δίνει την ευκαιρία να συσπειρωθούν και να αυτοργανώνονται, σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές οργανώσεις. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ με ανοικτές αυτοδιμιούργητες δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, προωθεί τα: 1) Δικτύωση, 2) Περιβάλλον, 3)Υγεία-Πρόνοια, 4) Παιδεία-διαβίου μάθηση, 5) Πολιτισμό, 6) Πολιτική προστασία, 7) Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, 8)Συνεργατισμό & Κοινωνική Οικονομία, 9) Μετανάστες, 10) Τοπική αυτοδιοίκηση & 11) Ελληνισμό διασποράς (www.oikosocial.gr).

Ακούστηκε, και δόθηκε έντυπο υλικό, για την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία- ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.,http://prwskalo.Blogspot.com, που έκανε την πρώτη της δημόσια εκδήλωση (27-6-2011), και η οποία δίνει απτά παραδείγματα για ένα εναλλακτικό παραγωγικό-οικονομικό μοντέλο στην σημερινή κρίση, όπως είναι το ζωντανό παράδειγμα του ΜΟΝΤΡΑΓΚΟΝ στην Ισπανία.

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας για τον Συνεργατισμό & Την Κοινωνική Οικονομία εστιάστηκε στην ανάγκη ενημερωτικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό αλλά και στην ανάγκη για την προτεραιότητα της εκπαίδευσης για τον συνεργατισμό, όπως συνεχώς τονίζει το μέλος της Ομάδας κ. Λ. Μπέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ), και το 2012, Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον σχεδιασμό τέτοιων δραστηριοτήτων, κατέληξε η ανταλλαγή εμπειριών, η επιτυχία της οποίας οφείλεται κυρίως στο ΟΙΚΟΡΑΜΑ-6984457249. Ίσως μάλιστα η καθιέρωση των «εκδηλώσεων της Τετάρτης» στον φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας να είναι μια καλή βάση εκκίνησης.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...