Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Η Τριλογία της ταυτότητας της Σαντορίνης

Tuscany Vin Santo (holy wine) home made, the s...Image by letorrivacation via Flickr
Τελικά ότι η ταυτότητα μιας περιοχής καθορίζεται σχεδόν απόλυτα από τα παραγόμενα αγροτικά τοπικά προϊόντα της τα οποία μάλιστα αλληλεπιδρούν «στενά» με τον πολιτισμό της, φάνηκε έντονα στην εκδήλωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων που έγινε στις 5 Μαΐου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ασύρτικο-Φάβα-Τοματάκι: η Τριλογία της Θηραϊκής γης» απέδειξε ότι η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος τους τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού είναι πολύ σημαντικά. Στοιχεία παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, ο καθ Σέρκο Χαρουτουνιάν (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ την εκδήλωσε χαιρέτησε ο Υπουργός ΑΑ&Τ κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Τονίστηκε η ανάγκη να προστατευθούν θεσμικά τα ποιοτικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. «Η Σαντορίνη είναι τα προϊόντα της και οι άνθρωποί της που τα καλλιεργούν». Στο τέλος προσφέρθηκαν πρωτότυπα εδέσματα με βάση την φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης, όπως Καπουτσίνο φάβας με κάπαρη, τοματάκια με χλωρό τυρί Σαντορίνης & κάπαρη, Φάβα με χταπόδι, κεφτεδάκια με φάβα, ντοματοκεφτέδες κ.α.

Τα προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων δηλαδή οι οίνοι “SantoWines” Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα “Santo”, ο μοναδικός τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, η σάλτσα με Vinsanto, το προδόρπιο Σαντορινιάς Τομάτας κ.α διατίθενται σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Η Ένωση έχει περίπου 1.100 μέλη, με δέσμευση να παράγει αυθεντικά Σαντορινιά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σεβόμενη την παράδοση του νησιού, υπερασπιζόμενη το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και την αειφόρο ανάπτυξή του. Παρόντες ήταν με τον σημερινό Δ/ντή της Ένωσης κ. Μ. Δημόπουλο, ο βετεράνος αγρότης κ. Χρυστόφορος Ζώρζος και ο σχετικά Νέος Αγρότης κ. Χρυστόφορος Χρυσός, οι οποίοι δείχνουν ότι η παράδοση και ο δυναμισμός χαρακτηρίζουν την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Η Ένωση απέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της.

Τα προϊόντα που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται η Ένωση είναι οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το μικρόκαρπο τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι, κ.α.

Η «Φάβα Σαντορίνης», είναι ΠΟΠ και προέρχεται από το φυτό Lathyrus Clymenum L. Που σπόροι του βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί. Η "Φάβα Σαντορίνης" έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κά(να)βες και ξήρανση στον ήλιο της, χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.

Το σαντορινιό τοματάκι μικρόκαρπο χοντρόφλουδο με καρπούς σαν κεράσι, έχει μοναδική γεύση, λόγω και του άνυδρου και ηφαιστιογενούς εδάφους. Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (Λυκοπένιο) για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Ασύρτικο μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι μεγαλουργεί στην ηφαιστειακή γη και δίνει τους οίνους: Σαντορίνη Ασύρτικο, Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto, τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.

Μιλήσαμε με τον Υφυπουργό κ. Γ. Κουτσούκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίο, τον κ. Κ. Κωνσταντινίδη (Ηλιότοπος), τον κ. Δ. Ρουσσουνέλο και άλλους.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...