Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ξεσηκώνονται και οι αγρότες της Καρδίτσας

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού Καρδίτσας να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο  με τρακτέρ, που θα γίνει στις 26 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία της πόλης, εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για τα μεγάλα προβλήματα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η ευθύνη ανήκει στην ΚΑΠ και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτά τα προβλήματα οξύνονται, τώρα κι άλλο, με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα.
Αφού υπογραμμίζεται ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να είναι κοινός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τονίζεται ότι οι αγρότες αγωνίζονται για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό, στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, θα τους εξασφαλίζει καλό εισόδημα και επαρκή, ποιοτικά και φτηνά αγροτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
Ως άμεσες και βασικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας, η ΕΟΑΣΚ αναφέρει:
. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.
2. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια και, μέχρι να γίνει αυτό, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 15%.
3. Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
4. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.
5. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.
6. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
7. Προστασία της ντόπιας παραγωγής, κατάργηση όλων των περιορισμών στη φυτική και τη ζωική παραγωγή.
8. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς στη φυτική και ζωική παραγωγή, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
9. Σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση, να μη γίνει διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» και σε «ενεργούς και ανενεργούς».
10. Απαγόρευση, με νόμο, κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...