Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αγωνιστικά ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Σύσκεψη εργατικών, αγροτικών φορέων, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ

Πολλαπλή αντίσταση, συντονισμός και οργάνωση της δράσης ενάντια στο ξεπούλημα της «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ», που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δρομολογεί μέσω της ΑΤΕ.Κοινή διεκδίκηση και πάλη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για μια φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στο λαό. Τα παραπάνω ζητήματα, οι άξονες δράσης και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα από τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αποφασίστηκε και βρέθηκε στο επίκεντρο της Πανηπειρωτικής Σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Πρέβεζας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας.Πάνω από 30 εκπρόσωποι αγωνιστικών φορέων της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ και στο ΜΑΣ, από την Ηπειρο, τη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία, συμμετείχαν μαζί με εργαζόμενους και παραγωγούς στη σύσκεψη. Στις τοποθετήσεις που έγιναν κοινή ήταν η επισήμανση της κοινής πάλης ενάντια στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ».Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αποκαλυφθούν σε κτηνοτρόφους και εργαζόμενους τα επιχειρήματα - παγίδα που καλλιεργούν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΝΑΡ, μαζί με ομοϊδεάτες τους στο αγροτικό κίνημα, για μεταβίβαση δήθεν της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στους «φυσικούς φορείς» - συνεταιρισμούς. Επιχειρήματα που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση από άλλο δρόμο, αφού αφ' ενός οι συνεταιρισμοί λειτουργούν με τη συνδρομή και των γαλαζοπράσινων συνδικαλιστών σαν ανώνυμες εταιρείες, όπως αποδείχθηκε, άλλωστε, και με την πώληση στην ΑΤΕ μετοχών από τις Ενώσεις Κόνιτσας, Πωγωνίου, Αρτας, Φιλιππιάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα η ΑΤΕ να λύνει και να δένει κατέχοντας το 67,7% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Αφ' ετέρου η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, της πολιτικής συγκέντρωσης και ελέγχου του γάλακτος και των προϊόντων του από τα μονοπώλια δεν αφήνουν περιθώρια για επιβίωση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» από τους «φυσικούς φορείς» και αποτελεί το όχημα για ξεπούλημα της, αργά ή γρήγορα, σε ιδιώτες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, προβλήθηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη ότι η οριστική λύση για τη λειτουργία της «ΔΩΔΩΝΗΣ», συνολικά των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με γνώμονα τα συμφέροντα των παραγωγών, των εργαζομένων, αλλά και τις διατροφικές ανάγκες του λαού, περνά μέσα από την ενίσχυση του αγώνα για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης κόντρα στα μονοπώλια, με καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς για αγροτική παραγωγή, με γνώμονα όχι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τις λαϊκές ανάγκες.

"Όχι" στην ιδιωτικοποίηση

Την εκδήλωση άνοιξε εισηγητικά ο Σπύρος Κλινάκης εκ μέρους των 3 Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Εγινε αναφορά στις συνέπειες αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής που έχει οδηγήσει στη μείωση των κτηνοτρόφων, στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Επισημάνθηκαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών και εργοστασίων που συντελούνται από τα ισχυρά μονοπωλιακά συγκροτήματα και στον κλάδο του γάλακτος, που οδηγεί στη συγκέντρωση, επεξεργασία και διακίνησή του από τους ομίλους, τη «Βιβάρντια», τη «ΦΑΓΕ» και τη «Φρίσλαντ» με επιπτώσεις στους εργαζόμενους του κλάδου (σε ένα χρόνο έχουν απολυθεί στον κλάδο της βιομηχανίας του γάλακτος 250 εργαζόμενοι και δρομολογούνται δεκάδες νέες απολύσεις), αλλά και στην ποιότητα της διατροφής του λαού που του πλασάρουν αμφίβολης και πανάκριβης ποιότητας προϊόντα. Στην παρέμβασή του εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Κώστας Κωτσαντής, εκλεγμένος στην Περιφέρεια Ηπείρου, ανέδειξε το σαφή και ξεκάθαρο στόχο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ». «Είναι καθαρό και δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση της "ΔΩΔΩΝΗΣ" και η ΑΤΕ και η "ΔΩΔΩΝΗ" και οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις. Οπως ιδιωτικοποιούν την Υγεία, την Παιδεία, τα πάντα. Το όχι στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης».Στις τοποθετήσεις τους, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ηγουμενίτσας και Αγρινίου Σωτήρης Γκίκας και Κώστας Μαριώρης, αντίστοιχα, επισήμαναν πως απαιτείται κοινή δράση και συντονισμός εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών. «Το ζήτημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" αφορά όλο το λαό. Δε συμφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση της "ΔΩΔΩΝΗΣ", αλλά πρέπει να μπαίνει και το ζήτημα της άλλης πολιτικής για τη στήριξη της λειτουργίας των συνεταιριστικών επιχειρήσεων προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων παραγωγών και του λαού. Είναι ζήτημα που πρέπει να κατανοήσει ο λαός της ευρύτερης περιοχής και πρέπει να αναδειχθεί. Με βάση τη "ΔΩΔΩΝΗ", μπορεί να ξεκινήσει ένα γενικότερο ζήτημα για το συνεταιριστικό κίνημα, των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα για το ζήτημα της διατροφής του λαού που παραδίδεται στα ισχυρά μονοπωλιακά συγκροτήματα».Ακολούθησε η έγκριση σχετικού ψηφίσματος με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Σωματείο Γάλακτος, Ποτών, Τροφίμων στα Γιάννενα. Αποφασίστηκε επίσης η προετοιμασία και διοργάνωση συλλαλητηρίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, η συμμετοχή σε όλες τις προσεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις των αγωνιστικών συσπειρώσεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...