Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία

Για το παρόν στην ημερίδα της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Π. Πεβερέτος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Δ. Καμπούρης, ο οποίος επεσήμανε ότι βρίσκονται στα δικαστήρια με πολλούς από τους παριστάμενους μετά την καταγγελία της ΠΕΚ για ΚΑΡΤΕΛ γάλακτος. Ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης, κ. Στυλιανός Βογιατζής, ως Νέος Αγρότης-κτηνοτρόφος προσπάθησε να προσθέσει μερικές σκέψεις για το μέλλον. Οι Νέοι Αγρότες είναι κάτι λιγότερο από 8% από όσους εισπράττουν αγροτικές ενισχύσεις. Είναι το 30% των ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, αλλά είναι το 100% του μέλλοντος. Και για αυτό συμμετείχαν στην ημερίδα, για να σχεδιάσουν μαζί το μέλλον. Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ καθ Α. Γεωργούδης, ο κ. Γ. Δραγατσίκης (κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί), ο κ. Γ. Κεφαλάς (Αγελαδοτρόφοι), η Δρ Σ. Μπελιμπασάκη (ΕΘΙΑΓΕ), ο Δρ Ε. Βέργος (ΑΓΣΘ), ο κ. Π. Λειβαδίτης (Κτηνοτρόφοι Δράμας) και ο κ. Ραπανάκης.

Η ισότιμη σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα με ισόρροπο σεβασμό τόσο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Κοινωνίας όσο και της Αστικής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση-βάση για κάθε μορφής συζήτηση. Δεν μπορεί οι πρωτογενείς παραγωγοί του πλούτου στην Ελλάδα να είναι οι φτωχοί και οι πλούσιοι να βρίσκονται στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι κοινό. Όλοι, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, λέει ότι η ανάκαμψη και έξοδος από την σημερινή κρίση στην Ελλάδα θα προέλθει κυρίως από την παραγωγή του αγροτικού τομέα.

Η ιχνηλασιμότητα πρέπει να είναι εμφανής. Μια ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση θα μπορέσει να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους καταναλωτές, τόσο για αμοιβαίο όφελος, όσο και καλύτερη υγεία, αλλά και να επιβάλει για την ανάγκη αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος.

Πολλές ζωοτροφές είναι χρηματιστηριακά αγαθά. Οι σύγχρονες αγορές είναι πολύπλοκες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με συνεργασίες καθαρές και τίμιες. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι, νομίζουν ότι θέλουν να τους κλέψουν την παραγωγή οι βιομήχανοι. Τελικά η ζωή των κτηνοτρόφων συνεχώς υποβιβάζεται, ενώ των συμπολιτών στην γαλακτοβιομηχανία και στο εμπόριο είναι πολύ καλύτερη και με ποιο πολλά λεφτά, με πολλές ανέσεις και πολλές εξασφαλίσεις. Κάτι πάει στραβά.

Από την γαλακτοβιομηχανία μίλησε ο κ. Λ. Κοντός (ΔΩΔΩΝΗ), ο κ Π. Χασάπης (ΜΕΒΓΑΛ), ο κ. Π. Τσιναβός (ΚΡΙ-ΚΡΙ) και η κα Α. Οικονόμου (ΔΕΛΤΑ) και έδωσαν και μερικά στοιχεία κόστους που αν είναι πραγματικά δείχνουν ότι η βιομηχανία από κάθε λίτρο γάλα που επεξεργαζόταν και πουλούσε ως γάλα, έχανε 2 λεπτά.

Η κα Μ. Αποστολάκη (Υφυπουργός ΑΑ&Τ) πέραν από τις διαπιστώσεις και τα γενικόλογα σχόλια, αναγνώρισε ότι οι ποιο αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα του γάλακτος είναι οι παραγωγοί γάλακτος και οι καταναλωτές, επεσήμανε ότι κρίνεται σκόπιμη η λειτουργία συμβολαιακών σχέσεων και θεώρησε θαυμαστή την τυχόν παρέμβαση μιας Διεπαγγελματικής Γάλακτος ή Τυριού ή ότι άλλο. Αλλά οι Διεπαγγελματικές δεν ξεκινούν με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, και οι κτηνοτρόφοι και οι τυροπαραγωγοί είναι διασπασμένοι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι (πάνω από 100) μεταξύ των οποίων ο κ. Γ. Κασαπίδης (Βουλευτής, Υπεύθυνος Αγροτικού ΝΔ), η κα Ο. Παναγιωτίδη (κτηνοτρόφος, γραμμ. ΕΝΑ Θεσ/νίκης), ο κ. Σ. Καμάρης (Κτηνοτρόφος, ΕΝΑ Θεσ/νίκης), ο κ. Σ. Γιωτάκης (ΓΕΩΤΕΕ), ο κ. Σιδηρόπουλος (Περιφέρεια)

Ο ΕΛΟΓΑΚ θα μπορούσε να είναι ο τρίτος ανεξάρτητος έμπιστος τεχνικός σύμβουλος όλων. Η έδρα των επιστημόνων του ΕΛΟΓΑΚ πρέπει να είναι στον στάβλο, στα εργοστάσιά, όπου υπάρχει γάλα και κρέας. Οι κτηνοτρόφοι μοιάζει ότι σήμερα είναι χωρίς επαρκή τεχνική στήριξη.

Το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και η έλλειψη θεσμών. Τελικά η ανισότητα μεταξύ γαλακτοβιομηχάνων και γαλακτοπαραγωγών συνεχώς αυξάνει. Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τέτοιες ανισορροπίες. Η ημερίδα της ΕΞΠΡΕΣ βοήθησε να ακουστούν οι θέσεις όλων στο ίδιο τραπέζι. Τέλος έγινε αναφορά στα Δημόσια δωρεάν Αγαθά που προσφέρουν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι και στην ανάγκη να συνεκτιμηθεί η τελική προσφορά των κτηνοτρόφων και όχι μόνο η εκχρηματισμένη αξία του γάλακτος.

Για τη καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...