Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Στόχοι της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών

Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών συμμετέχει στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, που αποτελεί συνέχεια του κινήματος των Νέων Αγροτών, το οποίο ξεκίνησε αυτόνομα και αυτοδύναμα από το 1993. Στόχοι των Νέων Αγροτών ήταν από το ξεκίνημα και για το μέλλον, όπως περιγράφονται στον Νόμο 3147/2003 (καθόσον η ΠΕΝΑ είναι επίσημος θεσμικός φορέας για τους Νέους Αγρότες), μεταξύ άλλων: Η υποβολή προτάσεων στους κρατικούς φορείς τρόπων και μεθόδων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Η μελέτη των οικονομικών, κοινωνικών & επαγγελματικών προβλημάτων των Νέων Αγροτών. Οι προτάσεις για ανύψωση του πνευματικού & πολιτιστικού επιπέδου των Νέων Αγροτών. Η συνεργασία με όλους τους φορείς (Δημόσιο, Τοπ. Αυτοδιοίκηση, Συνεταιρισμούς & Συλλόγους) για τη διαμόρφωση προτάσεων επίλυσης προβλημάτων αγροτικού κόσμου. Η έκδοση εντύπων για την προώθηση των σκοπών της ΕΝΑ Σερρών.
Οι βραχυχρόνιοι στόχοι της ΠΕΝΑ, ως συντονιστικό όργανο για όλη την Ελλάδα, εκφράζονται πλήρως από τα ετήσια Πανελλήνια Συνέδρια των Νέων Αγροτών (που γίνονται σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο αδιαλείπτως εδώ και 17 χρόνια) και τις Πανελλήνιες Συναντήσεις όταν προκύπτει ειδικό θέμα. Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών είχε φιλοξενηθεί από την ΕΝΑ Σερρών το 2003 στον Νέο Σκοπό και στην Μεσοκώμη. Τα θέματα των τελευταίων Πανελλήνιων Συνεδρίων της ΠΕΝΑ, που δείχνουν την στόχευση της ΠΕΝΑ στο μέλλον, ήταν:
Νέοι Αγρότες & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (2010, Νέα Κίος Αργολίδας), Νέοι Αγρότες & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: φυσικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ (2009, Αρχαία Ολυμπία Ηλείας), Το ΜΕΛΛΟΝτου αγροτικού κόσμου (2010, Θεσσαλονίκη), Το αγροτικό ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (2008, Λαμία), Αγροτική ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & Καινοτομία (2009, Θεσ/νίκη), Η μετά το 2013 ΕΠΟΧΗ (2009, Αθήνα), Η ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ & οι Νέοι Αγρότες (2008, Αθήνα), Νέοι Αγρότες: ΕΔΑΦΟΣ-ΝΕΡΟ (2008, Θεσ/νίκη) και Νέοι Αγρότες & ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (2010, Ίτανος Καρδίτσας).
Όσον αφορά  την αναγνώριση του θεσμικού ρόλου της ΠΕΝΑ και των Ενώσεων Νέων Αγροτών, αυτή έχει επιτευχθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με την τιμητική πρόσκληση όλων των προέδρων Ενώσεων Νέων Αγροτών από τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Γιορτή της Δημοκρατίας (2008), αλλά και από τις προσφωνήσεις του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 2/9/2009 και στις 3/3/2010 στο Διοικ. Συμβούλιο της ΠΕΝΑ, στις οποίες μετείχε και ο κ. Π. Γκιοργκίνης (ΕΝΑ Σερρών).
Η νέα διοικητική αναμόρφωση απαιτεί νέες προσαρμογές και στο κίνημα των Νέων Αγροτών.
Η ΠΕΝΑ, χωρίς  κομματικές εξαρτήσεις, και χωρίς καμιάς μορφής λειτουργική χρηματοδότηση από το κράτος ή την ΕΕ, συγκρότησε τον πυρήνα ενός Τεχνικού Συμβουλίου από εθελοντές (Καθηγητές, Συμβούλους, Λειτουργούς, Δημοσιογράφους κλπ) που επιθυμεί να ενεργοποιήσει περισσότερο.
Μέχρι σήμερα τα ΜΜΕ δεν καλύπτουν επαρκώς τις δραστηριότητες του θεσμικού φορέα των Νέων Αγροτών, ενώ ειδικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση & το portal agronews.gr, δείχνουν σημαντική προσοχή. Πρέπει να αποκαταθεί επαρκές επίπεδο επικοινωνίας με τους Νέους Αγρότες σε κάθε νομό και την κοινωνία, με κάποιο κατάλληλο τρόπο.
Η προσωπική επαφή ήταν και είναι για τις αγροτικές κοινωνίες το βασικότερο κανάλι επικοινωνίας και η ΕΝΑ Σερρών θα συνεχίσει να το κάνει ποιο συστηματικά. Όταν ολοκληρωθούν οι εντατικές θερινές αγροτικές εργασίες η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών έχει ήδη σχεδιάσει Γεν. Συνέλευση στις 29/11/10 για να συζητήσει και να εξειδικεύσει τους στόχους της ΕΝΑ Σερρών για την επόμενη τριετία.
Άλλωστε κάθε Δευτέρα, το βράδυ (21.00) είναι ανοικτά  τα γραφεία της ΕΝΑ Σερρών στην Μεσωκόμη, και κάθε δεύτερη Δευτέρα σχεδιάσθηκε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ συναντήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται και αλλού.
Την Δευτέρα, 20/9/2010, στις 20.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Στρυμώνα, στον Νέο Σκοπό, η ανοικτή Συνάντηση είναι αφιερωμένη στην Τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...