Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Με χαμηλές τιμές ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών

Με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές τιμές ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας η συγκομιδή πορτοκαλιών.

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισαν φέτος οι παραγωγοί πορτοκαλιών στις κυρίως παραγωγικές περιοχές της χώρας. Μετά τις ζημιές από την κακοκαιρία στην Αργολίδα που ήρθαν αντιμέτωποι οι παραγωγοί, οι χαμηλές τιμές απορρόφησης δίνουν τη χαριστική βολή. Ευτυχώς μάλιστα που σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν και οι συνεταιρισμοί για να “τραβήξουν” την παραγωγή, ειδάλλως το παιχνίδι ήταν ολοκληρωτικά χαμένο για τους αγρότες.
Μια από αυτές τις περιοχές είναι και η Λακωνία. Κι εδώ η συγκομιδή ολοκληρώνεται αναφέρει στο paseges.gr ο διευθυντής του Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών-Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ", κ. Χρήστος Δημητρόπουλος για τις βασικές ποικιλίες (ναβαλίνες, νάβελ, μέρλιν κ.λπ.).

Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ οι τιμές για τα επιτραπέζια κκυμάινονται φέτος στα επίπεδα των 14-15 λεπτών το κιλό, σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες δεν λείπουν και προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις εξαγωγές και υπάρχει, πλέον, σημαντικός κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής  αδιάθετο.

Το πρόβλημα έχει φτάσει μέχρι και τη βουλή, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και ο Παναγιώτης Πεβερέτος, μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, θέτοντας το θέμα υπόψη του ΥΠΑΑΤ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια καλλιέργεια από την οποία ζουν χιλιάδες οικογένειες και με σημαντική συμβολή στην οικονομική αγροτική δραστηριότητα και στις εξαγωγές.

Τα άμεσα μέτρα που ζητούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές είναι:

-ένταξή τους στο πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους (κανονισμός de minimis).

-αποζημίωση των μανταρινοπαραγωγών Αργολίδας από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν λόγω της παρουσίασης “κηλίδας ύδατος” που προκλήθηκε εξαιτίας των  κλιματολογικών συνθηκών.

-άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ στους αγρότες της Αργολίδας για ζημιές που υπέστησαν οι εσπεριδοκαλλιέργειες το 2011.

paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...