Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για το ελληνικό σκόρδο

Χρονιά με σοβαρές δυσχέρειες ήταν το 2013 για τους παραγωγούς σκόρδου, όπως αναφέρει στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκόρδου Βύσσας, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες παραγωγοί, δεν είναι άλλο από το κινέζικο, σημαντικά φθηνότερο προϊόν, που έχει κατακλύσει την ελληνική αγορά.

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει άμεσα και το δικό μας προϊόν», επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, τονίζοντας ότι ο καταναλωτής πλέον δεν έχει μεγάλα περιθώρια και επιλέγει κυρίως βάσει τιμής. Κι ενώ στην Ελλάδα, τα κινέζικα σκόρδα πωλούνται σε τιμές περί τα 80 λεπτά, το ελληνικό, συνεταιριστικό προϊόν, που πρωτοπορεί σε ποιότητα φθάνει στον καταναλωτή κατά ένα ευρώ ακριβότερο (1,70 – 1,80 ευρώ).


Η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει σταδιακά και τις τιμές των σκόρδων από Ισπανία και Γαλλία, προσθέτει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κρούωντας καμπανάκι κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, τα οποία συνθλίβονται από το υψηλότατο κόστος παραγωγής.

Πάντως, το σκόρδο Βύσσας είναι ονομαστό, έχει καλό όνομα στο εξωτερικό, επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, τονίζοντας όμως ότι «τα βήματα που κάνουμε είναι αργά και σταθερά. Απευθυνόμαστε σε αγορές κυρίως της δυτικής και βόρειας Ευρώπης».

Προς αυτή την κατεύθυνση οι άνθρωποι του ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Βύσσας προχωρούν σε νέες επενδύσεις, κυρίως υποδομών και αποθηκευτικών χώρων.

Η περσινή χρονιά

Πέρσι στην περιοχή Βύσσας παρήχθησαν 35.000 τόνοι προϊόντος, από περίπου 3.500 στρέμματα, με τη χρονιά να μην είναι η καλύτερη, τόσο από πλευράς αποδόσεων όσο και τιμής, καθώς και ο καιρός πήγε κόντρα.

Τώρα, οι παραγωγοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη νέα συγκομιδή, τον ερχόμενο Ιούνιο, ελπίζοντας να καλύψουν το χαμένο έδαφος της περσινής χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...