Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

«Διευκρινιστική εγκύκλιο για τα βιβλία εσόδων - εξόδων των αγροτών τώρα»

Αυγενάκης προς Στουρνάρα


Στο νέο καθεστώς φορολόγησης της αγροτικής παραγωγής που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2014 και προβλέπει την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους αγρότες, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, και ζητά την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα καθορίζει όλες τις ασάφειες σχετικά με το καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων για τους αγρότες.


Όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης, «έχει δημιουργηθεί μια σειρά από προβλήματα από τις ασάφειες σχετικά με την εφαρμογή του νέου μέτρου και ιδιαίτερα με τις διαδικασίες τήρησης των βιβλίων, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να μην έχει ακόμα προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας και να μην έχουν «ανοίξει» τα σχετικά βιβλία.»

«Πιο συγκεκριμένα», υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «εκκρεμεί ο καθορισμός λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο της φορολόγησης, τις δαπάνες που θα περνάνε στα έξοδα, το καθεστώς των εργατών γης, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που διαθέτουν δικαιώματα και λαμβάνουν σύνταξη και τι προβλέπεται για την καταβολή της σύνταξής τους κλπ. Επιπλέον, με τις αργίες - στις ημέρες των εορτών – δεν λειτουργούσαν οι κατά τόπους εφορίες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες να μην έχουν προσέλθει προκειμένου να κάνουν έναρξη δραστηριότητας, και δεδομένου ότι τα βιβλία εσόδων εξόδων για τους αγρότες ισχύουν από 1/1/2014.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να προβεί άμεσα σε έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου καθορίζοντας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα που θα επακολουθήσουν τα λάθη που ενδεχομένως θα γίνουν, ενώ ερωτά «εάν κάποιος αγρότης πληροί τα κριτήρια, αλλά το 2014 θέλει να μειώσει την αγροτική του δραστηριότητα τι θα ισχύσει;

Θα πρέπει να ανοίξει βιβλία εσόδων και να παραμείνει σε αυτά μια 5ετία;»Επιπλέον ερωτά, «εάν το 2014 οι αγρότες θα φορολογηθούν βάσει του τεκμαρτού εισοδήματός τους;» και «τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., που έχουν δικαιώματα, και εάν θα πρέπει ενταχθεί στο νέο καθεστώς φορολόγησης και θα μπορεί πλέον να λαμβάνει την σύνταξή του;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...