Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην Σκοτούσα

Tο έντονο ενδιαφέρον των αγροτών για το μέλλον του αγροτικού κόσμου αποτυπώθηκε στο κατάμεστο εξαιρετικό Πολιτιστικό Κέντρο Σκοτούσας (με φροντίδα του κ. Θ. Ζορμπά) στον Δήμο Ηράκλειας Σερρών στις 14/1/2014.


 Οι περί τους 140 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών που σε συνεργασία με τον Δήμο Ηράκλειας (Αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Στοΐλας) προσκάλεσαν τον κ. Αθανάσιο Μπαντή (Δημοσιογράφο, Γεωπόνο), τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφο, ΑγρΟραμα) και τον κ. Βαγγέλη Βασιλειάδη (ifarma) για να προσεγγίσουν τον προβληματισμό.


Μεταξύ πολλών άλλων επισημάνθηκε ( με την φροντίδα του κ. Ν. Μιχαηλίδη) η συμμετοχή στην εκδήλωση για το μέλλον του αγροτικού κόσμου των: Ελευθέριου Στοΐλα (Αντιδήμαρχος), Σταύρο Δελεφέρη (πρόεδρο ΕΝΑ Σερρών), Νικόλαο Μουρατίδη (Αντιδήμαρχος), Γεώργιο Βρίτκο (Πρόεδρο ΤΔΕ), Παγανιώτη Γκιοργκίνη (π. πρόεδρο ΕΝΑ Σερρών), Δημήτριο Μαρίγκο (Δημ. Σύμβουλο), Αναστάσιο Ντολιαντζή (Δημ. Σύμβουλο), Λάζαρο Φέκο (Πρόεδρο ΤΚΕ), Κώστα Βαρσαμή (Αντιπρόεδρο ΕΝΑ Σερρών), Δημήτρη Γανίκα (Γραμματέα ΕΝΑ Σερρών), Άννα Αραμπατζή (Δημοσιογράφο) και πολλούς άλλους από τα χωριά Ορεινή, Στρυμονικό, Παλαιόκαστρο, Καλά Δένδρα, Κ. Τυρολόη, Μελενικίτσι, Βυρώνεια, Γεφυρούδι, Άνω Καμήλα, Κοίμηση, Νέος Σκοπός, Αμμουδιά, Βαμβακόφυτο, Καρπερή και βέβαια Σκοτούσα.

Ο κ. Αθ. Μπαντής-6944782288 παρουσίασε αποδείξεις και αδιάσειστα στοιχεία για τον πολυσυζητημένο πολλαπλασιαστή απασχόλησης σε διάφορα είδη, που στα τρόφιμα παρουσιάζει δείκτη 2, τον υψηλότερο από κάθε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει για την πολιτεία, κατά προτεραιότητα, να δώσει σημασία κυρίως στην παραγωγή τροφίμων. Η εισήγησή του εστιάστηκε έντονα στην ανάγκη να μην ασχολούμαστε μόνο με την θεραπεία των συμπτωμάτων (φέσια, νερά, κλήρος, συνεταιρισμοί, διοίκηση, ενημέρωση, απάτες, επιδοτήσεις, ΕΛΓΑ, κόστος παραγωγής κλπ) αλλά με την αιτία, που είναι η έλλειψη συναποφασισμένης αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά στις στατιστικές και έρευνες που δείχνουν ότι για κάθε 1€ επιδότησης του αγροτικού τομέα στην Ιταλία παράγεται πρόσθετη αξία αγροτικής παραγωγής 1,5 €, ενώ στην Ελλάδα για κάθε 1€ επιδότησης παράγεται μόνο 0,4 € πρόσθετη αξία.

Ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης-6998282382 τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει μέλλον, διότι ο FAO λέει ότι το 2050 προβλέπεται έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών για διατροφή, διότι η Oxfam λέει ότι το 2030 οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 180% (τριπλασιασμός), διότι ο πολλαπλασιαστής στο ΑΕΠ για την αγροτική παραγωγή είναι 5, ο ψηλότερος από κάθε άλλον (ενδεικτικά ο πολλαπλασιαστής για τον τουρισμό στο ΑΕΠ ήταν μόνο 1,8) και διότι τυχόν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα διαχέονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας κατά 90% και δημιουργών ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την χώρα, ενώ τυχόν επενδύσεις στον τριτογενή τομέα διαμοιράζονται στους άλλους τομείς μόνο κατά 20% (! …). Το λαμπρό μέλλον του αγροτικού τομέα για να συμπαρασύρει θετικά και το μέλλον του αγροτικού κόσμου χρειάζεται αγροτική επιχειρηματικότητα που προαπαιτεί αγροτική εφαρμοσμένη έρευνα & γεωργικές εφαρμογές, αγροτική εκπαίδευση-κατάρτιση και από την απαραίτητη υποστήριξη από τα τοπικά επιμελητήρια ή από την δημιουργία Αγροτικών Επιμελητηρίων. Ο συνεχής αποπροσανατολισμός των αγροτών από τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, στρέφει τους αγρότες μόνο στο κόστος παραγωγής και στις επιδοτήσεις-αποζημιώσεις, από την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την αγορά και από την διεκδίκηση συμμετοχής στον σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης. Ο αγρότης δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής, που πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση τοπικής ανάπτυξης με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

Ο κ. Βαγ. Βασιλειάδης-6945758273 παρουσίασε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο-εφαρμογή για την διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναπτύχθηκε με ελληνική τεχνογνωσία, το ifarma, που μπορεί να είναι ο σύντροφος & συναγωνιστής του αγρότη στην σύγχρονη εποχή. Τώρα πλέον η διαχείριση της σύγχρονης αγροτικής εκμετάλλευσης είναι κυριολεκτικά … στο χέρι του αγρότη, σε ένα tablet, iPhone ή iPad, το οποίο με WiFi ή με δίκτυο 3G χρησιμοποιεί τεχνολογία cloud και βοηθά τον αγρότη στις αποφάσεις του. Το ifarma δίνει όλα τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον αγρότη όπου και αν βρίσκεται, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Το ifarma δίνει δυνατότητα καταγραφής θέσης-GPS για κάθε εργασία, δίνει απεικόνιση αγροτεμαχίων στο χάρτη της συσκευής (εμβαδόν, περίμετρος, ΟΣΔΕ, καλλιέργειες κλπ). Επίσης έχει βιβλιοθήκες με χρήση φυτοφαρμάκων, πρότυπα ημερολόγια εργασιών, ημερολόγιο, φωτογράφηση και αποστολή δεδομένων κλπ.

Ο κ. Ελ. Στοΐλας είναι υποστηρικτής συνέχισης σοβαρών προβληματισμών για τα σηματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ ο κ. Στ. Δελεφέρης (6975656920, ΕΝΑ Σερρών) ενημέρωσε για τις επόμενες εκδηλώσεις της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, η οποία συνεδριάζει τακτικά την δεύτερη Δευτέρα κάθε μηνός στα γραφεία της (Μεσοκόμη), θα κόψει την βασιλόπιττά της, και προσκαλεί όλους, την Δευτέρα 20 Ιαν 2014, στις 20.00, στο παλαιό κτίριο της Νομαρχίας Σερρών, την Τρίτη, 21 Ιαν 2014, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ζίχνης, την Τρίτη 28 Ιαν 2014, στις 19.00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων και την Κυριακή, 2 Φεβ 2014, στις 11.00 (μέχρι 19.00) στην αίθουσα Corona, μέσα στην Agrotica Θεσσαλονίκη, στην προφεστιβαλική Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών, εν όψει του 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, το οποίο θα γίνει εφέτος στην Άρτα, όπως αποφάσισε το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας στις 12/1/2014.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...