Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Με δράση απαντά η ΕΝΑ Σερρών στην κρίση

Με τις πιο πολυμελείς εκπροσωπήσεις από τα χωριά, Λευκώνας, Σκοτούσα, Εμμ. Παππάς, Λιβαδοχώρι, Πεθελινό, Ορεινή, Νέος Σκοπός, Οινούσα, Ξηρότοπος, Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη, Αδελφικό, Άνω Πορόϊα, Θολός και βέβαια από τις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε το κόψιμο της βασιλόπιττας, ο απολογισμός και ανταλλαγή ευχών από την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών, στην αίθουσα Κ. Καραμανλής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στις 20/1/2014, στις Σέρρες.

Ευχές για την νέα χρονιά 2014, για τους Νέους Αγρότες και τον αγροτικό κόσμο εξέφρασαν δημοσίως ο ιερέας πατήρ Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Σταύρος Δελεφέρης, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η Βουλευτής κα Φωτεινή Αραμπατζή, ο κ. Πέτρος Αγγελίδης (Δήμαρχος Σερρών), ο κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης (Αντιδήμαρχος Σερρών), ο κ. Λευτέρης Στοΐλας (Αντιδήμαρχος Ηράκλειας), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Μέγκλας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κων/νος Νικόλτσος, ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης, ο κ. Κώστας Βαρσάμης (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ), ο κ. Δημήτρης Γανίκας (Γραμματέας ΕΝΑ), ο κ. Γεώργιος Μαρθάρης (Ταμίας ΕΝΑ), ο κ. Άγγελος Πεχλιβανίδης (μέλος ΔΣ ΕΝΑ Σερρών) και άλλοι.

Εντύπωση προκάλεσε, και το σχολίασαν θετικά όλοι οι συμμετέχοντες, ότι ο σύντομος 11μηνός απολογισμός της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών από το νεοεκλεγέν νόμιμα, στις 27-3-2013, Διοικητικό Συμβούλιο παρουσίασε 19 δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, που προδημοσιεύθηκαν, πραγματοποιήθηκαν σε ευρύ-ανοικτό ακροατήριο και δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματά τους, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν περίπου 150 αναφορές στις εκδηλώσεις αυτές.

Οι Νέοι Αγρότες που οργάνωσαν ή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αυτές με συχνότητα 1,7 εκδηλώσεις ανά μήνα, παρά την μεγάλη ένταση των θερινών αγροτικών εργασιών, υπερέβαλλαν των δυνατοτήτων τους ως νέοι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι ταυτόχρονα με την συλλογική δημόσια δραστηριότητα, είχαν πραγματοποιήσει συσκέψεις, συμμετοχές και εκπροσωπήσεις, χωρίς να απομακρυνθούν από τα κύρια προσωπικά τους προβλήματα. Μεταξύ των κυρίαρχων προβλημάτων των Νέων Αγροτών είναι η επιλογή του κλάδου αγροτικής δραστηριότητας, η ανάγκη για κοινωνικοποίηση, το έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία νέας οικογένειας (επιλογή συντρόφου, κτίσιμο σπιτιού, τεκνοποίηση, ανατροφή παιδιών, σχολεία κλπ), και βέβαια η σταθεροποίηση των επαγγελματικών του ασχολιών.

Στον απολογισμό του 2013 η ΕΝΑ Σερρών κατέγραψε 16 ανοικτές συναντήσεις-συζητήσεις μεταξύ των οποίων στις: 14/2/13-Λιθότοπος, 22/2/13-Πεθελινό, 26/2/13-Ορεινή, 16/3/13-Σιδηρόκαστρο, 23/3/13-Θολό, 27/3/13-Μεσοκώμη, 5/4/13-Ορεινή, 16/4/13-Μητρούση, 19/5/13-Σέρρες (ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ), 20/5/13-Μεσοκώμη (ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ), 12/6/13-Σέρρες (Farms Up), 17/7/13-Σέρρες, 7/8/2013-Μεσοκώμη, 13/12/13-Πορόϊα, 14/1/14-Σκοτούσα & 20/1/14-Σέρρες, 1 συμμετοχή στις 11/11/13 (Σέρρες) και 2 επισκέψεις μελέτης στο Βέλγιο (18-20/3/2013 & 18-20/6/2013).

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Σ. Δελεφέρης ανακοίνωσε και προσκάλεσε όλους στις δραστηριότητες που μετέχει η ΕΝΑ Σερρών τις αμέσως επόμενες μέρες που περιλαμβάνουν συνάντηση-συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ζίχνης (21/1/2014) και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων (28/1/2014), ενώ προετοιμάζεται η πολλαπλή συμμετοχή στην επιδεικτική ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ (Farmers Market) μέσα στην Agrotica-Θεσσαλονίκη (30/1-2/2/2014) και στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ την Κυριακή, 2 Φεβ 2014, από τις 11.00, στην αίθουσα Corona, μέσα στην Agrotica.

Χωρίς κορώνες και εντυπωσιασμούς η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών δίνει ένα σωστό παράδειγμα εστίασης της συλλογικής της δράσης στην Τοπική Ανάπτυξη με στόχο την τοπική αυτάρκεια και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τηρώντας τις τυπικές προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας, ώστε οι εμπλεκόμενοι νέοι αγρότες να εκπροσωπούν την συλλογικότητα τους και να λογοδοτούν σε υπαρκτό σώμα εκπροσώπων, χωρίς αυθαιρεσίες. Φαίνεται ότι μια συλλογική δομή, όσο απομακρύνεται από την βάση των συμμετεχόντων πολιτών, εκτίθεται σε περισσότερους κινδύνους «παρακάμψεων», «συντομεύσεων» και «νόθευσης» της σωστής-τυπικής εκπροσώπησης των πολιτών.

Κακό παράδειγμα πανελλήνιας δομής στον αγροτικό χώρο είναι η «λειτουργία» χρηματοδοτούμενης αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία λειτουργεί σε «κενό πολιτών», χωρίς οργανώσεις βάσης και χωρίς εκλογές αντιπροσώπων, με δικαστικές αποφάσεις διορισμένης διαχειριστικής διοίκησης, η οποία, μόνο με την θρασύτητά της, τολμά να εμφανίζεται και να μιλά εξ ονόματος όλων των αγροτών με την «ανοχή» ή «συνενοχή» εκπροσώπων της πολιτείας. Άλλοι πάλι οικειοποιούνται (αντιποιούνται?) τίτλους και ονόματα συλλογικών δομών, χωρίς να μπορούμε να προφυλάξουμε τους δημόσιους λειτουργούς από υποψίες κομματικών επιρροών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, για το περίεργο «status ανοχής», μακριά από τα συμφέροντα και ενδιαφέροντα των αγροτών.


Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...