Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θερινά σχολεία αμπελουργίας

Πρόγραμμα τριών δράσεων από το Τεχνολογικό Ιδρυμα Ιονίων Νήσων.

Ξέρετε τον Παύλο; Οι λέξεις Σκιαδόπουλο και Γουστολίδι τι ακριβώς σημαίνουν; Πρόκειται για γηγενείς τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων στη Ζάκυνθο, που δίνουν το κρασί Βερντέα, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης από την Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει για το Βερτζαμί της Λευκάδας και βέβαια τη Ρομπόλα, ποικιλία σταφυλιού που δίνει το ομώνυμο κεφαλονίτικο κρασί. Και τα τρία κρασιά, ενώ διαθέτουν σήμα ποιότητας από την Ε.Ε., δεν έχουν τύχει της αντίστοιχης αναγνώρισης και εμπορευσιμότητας εντός της χώρας.

Η διάδοση και η αύξηση της εμπορικής αξίας τόσο των τοπικών κρασιών όσο και των υπόλοιπων παραδοσιακών προϊόντων των Επτανήσων είναι μόνο ένας από τους στόχους των προγραμμάτων που υλοποιεί το Τεχνολογικό Ιδρυμα Ιονίων Νήσων και το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως εξήγησε χθες σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος του ιδρύματος, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, εκπονείται μελέτη για την ανάδειξη και την προώθηση των προϊόντων των Επτανήσων κυρίως μέσω του τουρισμού. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και τα θερινά σχολεία τα οποία λειτουργούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται και πληροί τις προδιαγραφές, με πολλαπλά αντικείμενα. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το θερινό μάθημα για τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση, ενώ υπάρχουν ακόμα μαθήματα για την κοινωνική οικονομία, τον βιώσιμο τουρισμό και το περιβάλλον.

Τρίτη δράση του προγράμματος είναι το διεθνές ψηφιακό επιστημονικό περιοδικό «Οδυσσέας». Οπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας: «Επιλέχθηκε η ψηφιακή μορφή τόσο γιατί το κόστος είναι χαμηλότερο όσο και γιατί είναι ευκολότερη η διαχείρισή του από τους συμμετέχοντες». Το περιοδικό διευθύνεται από Διεθνή Ακαδημαϊκή Επιτροπή Επιστημόνων (συμμετέχουν επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία) και έχει στόχο τη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Σύντομα στη διεύθυνση www.jodysseus.gr θα αναρτηθεί το πρώτο τεύχος.

Στη χθεσινή εκδήλωση για τη δημοσιοποίηση των δράσεων του προγράμματος που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα Επτάνησα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η βουλευτής Κέρκυρας Αντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος και ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου/kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...