Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αποστόλου: "Λεηλασία από την πρώην ΑΤΕ και τώρα Πειραιώς των αγροτικών ενισχύσεων"

Την "λεηλασία από την πρώην ΑΤΕ και τώρα Πειραιώς των αγροτικών ενισχύσεων", καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

"Η χαριστική μεταφορά της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς συνοδεύτηκε δυστυχώς και με συμπεριφορές καταλήστευσης των ενισχύσεων των αγροτών για οφειλές τους όχι μόνο προς την ίδια αλλά και προς τρίτους. Και σ΄ αυτή την αφαίμαξη συναινούν   τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και το Υπουργείο Οικονομικών .

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΚΑΝ.(ΕΚ) 1290/05 που αναφέρει ότι τα ποσά των ενισχύσεων καταβάλλονται στο ακέραιο στους  δικαιούχους καθώς και το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες και δεν εκχωρούνται, οποιαδήποτε αναγγελία υπάρξει σε βάρος τους  μέχρι την καταβολή τους στους δικαιούχους είναι ανίσχυρη.

Γι αυτό και το χρονικό διάστημα που τα συγκεκριμένα χρήματα βρίσκονται στα χέρια του οργανισμού διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για καταβολή τους σε τρίτους, είτε ως αποτέλεσμα  οποιασδήποτε σύμβασης εκχώρησης είτε ως συνέπεια δικαστικής απόφασης.

Τη δυνατότητα αυτή βρήκε τον  τρόπο να εφαρμόζει η πρώην ΑΤΕ, που βέβαια κληρονόμησε και στην Τράπεζα Πειραιώς, υιοθετώντας την άποψη, ότι από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα χρήματα φεύγουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατατίθενται σ΄ ένα συγκεκριμένο λογαριασμό του αγρότη, έπαψαν να αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις.

Έτσι πριν ακόμη καταστεί ο λογαριασμός  προσβάσιμος από το δικαιούχο  του, δηλαδή πριν φτάσουν ουσιαστικά τα χρήματα στον αγρότη αλλά και  χωρίς τη συναίνεσή του, συμψηφίζονται  με διάφορες οφειλές του ή καταβάλλονται  με δικαστικές αποφάσεις σε τρίτους .

Όμως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε  πιο πέρα: Έχει καταστεί και εντολοδόχος  είσπραξης από αυτούς τους λογαριασμούς οφειλών προς τρίτους .

Είναι χαρακτηριστική, ίσως η πρώτη, η περίπτωση του καταστήματος Γυθείου Λακωνίας, όπου έχουν μπλοκαριστεί λογαριασμοί αγροτών με πρόσχημα την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (ύδρευση, τέλη, πρόστιμα, κ.ο.κ, κ.λ.π.).

Στην απαράδεκτη και προκλητική αυτή λειτουργία πρωτοστάτησε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, που επέλεξε  ειδικά αυτή την περίοδο πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων ελαιολάδου να μεθοδεύσει μια διαδικασία παράνομη, μεταφέροντας ουσιαστικά το βάρος της πράξης του στους υπαλλήλους της τράπεζας. Και βέβαια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έφερε το θέμα στη Βουλή ο Δήμαρχος έδειξε πως αντιμετωπίζει αυτές τις δύσκολες ώρες τους συμπολίτες του, εγκαλώντας τους βουλευτές του γιατί δεν είχαν την ίδια ευαισθησία και για οφειλέτες που έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες και τους επιφυλάσσεται η ίδια τακτική !!!

Δυστυχώς για τον αγροτικό χώρο ο εμπαιγμός του φαίνεται να βρίσκει συμμάχους και στον φυσικό του προστάτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...