Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τα «κάλαντα» για τον αγροτικό κόσμο στην Δράμα

Στον Άγιο Αθανάσιο, Δήμου Δοξάτου Δράμας βρέθηκε προσκεκλημένος της Αντιδημαρχίας Αγροτικών θεμάτων ο δημοσιογράφος κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, λίγες μέρες πριν την μεγάλη εκδήλωση AgroForum (Αθήνα, Intercontinental, 20 Δεκ 2013) και λίγο πριν τις ποικιλώνυμες εκδηλώσεις με επίκεντρο την κοινωνική οικονομία και την αγροτική επιχειρηματικότητα στο Money Show (21-22 Δεκ 2013, Hilton, Αθήνα).


Στην γόνιμη συζήτηση στον Άγιο Αθανάσιο με τον Αντιδήμαρχο Δοξάτου κ. Στάθη Φυρινίδη, τον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Γραμματικόπουλο, τον παλαίμαχο π. πρόεδρο ΤΟΕΒ κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, τον βιοκαλλιεργητή κ. Μανώλη Μήλιο, τον αγρότη κ. Μπάμπη Παπαδόπουλο, την πρόεδρο ΚΑΠΗ κα Ιωάννα Ξανθοπούλου, την γεωτεχνικό κα Μαρία Τσαΐρογλου και τον πρόεδρο Δ.Κ. Α. Αθανασίου κ. Γιάννη Γρηγοριάδη μετείχαν πολλοί και μεταξύ άλλων ακούστηκαν:

Το σημαντικό στον αγροτικό τομέα δεν είναι να παράγεις αλλά να μπορείς να πουλάς στον τελικό καταναλωτή-χρήστη. Επομένως ο απόλυτος προσανατολισμός στην προετοιμασία για κάποια παραγωγή είναι η ζήτηση της αγοράς, δηλαδή οι επιθυμίες των καταναλωτών.

Ο καλύτερος τρόπος έρευνας της αγοράς, για να μην αρκούμαστε σε εκτιμήσεις, είναι η σύσταση συλλογικής δομής για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι δαπάνες έρευνας, οι οποίες θα πληρωθούν από τους ίδιους τους αγρότες οι οποίοι φιλοδοξούν να κερδίσουν από την παραγωγή.

Οι έλληνες αγρότες έχουν εξαιρετική τεχνογνωσία-εμπειρία στην παραγωγή υψηλών προδιαγραφών τροφίμων, αρκεί να μην περιορισθούν στην παραγωγή, αλλά να συμμετέχουν (ελέγχουν?) με επώνυμα, δικά τους, προϊόντα-τρόφιμα την διάθεση στον καταναλωτή.

Αξίζει να παράγονται στην Ελλάδα προϊόντα (τρόφιμα και υπηρεσίες) όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, και η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην τεράστια βιοποικιλότητα (1600 ενδημικά-αυτόχθονα φυτά), η μεγάλη ποικιλία σε μικροκλίματα (υψόμετρο και ακτογραμμή) και ο ζωντανός πολιτισμός. Ταυτόχρονα, χωρίς καμιά συντονισμένη προσπάθεια η Ελλάδα απολαμβάνει παγκόσμια διαφήμιση λόγω της προβολής της Μεσογειακής διατροφής.

Δεν έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα τα παγκόσμια υβρίδια, ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητική ανταμοιβή της προσπάθειας του αγρότη, η απλή παραγωγή αγροτικών προϊόντων με στόχο την «παράδοση» τους στον μεσίτη ή στον μεταποιητή.

Η Ελλάδα με μέσο κλήρο 47 στρέμματα, σε 7-8 κομμάτια, μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική ανταμοιβή για τους αγρότες της μόνο με εξειδικευμένα τρόφιμα σε μικρές επιλεκτικές παραγωγές. Ίσως οι βιομηχανικές πρώτες ύλες να μην είναι η καταλληλότερη καλλιέργεια για το ελληνικό περιβάλλον και την ελληνική πραγματικότητα

Με τον μέσο κλήρο στην ΕΕ τα 1500 στρέμματα, τα 18.000 στρέμματα για τον Ουκρανό αγρότη και τα 22.000 στρέμματα για τον Ρώσο παραγωγό, η συλλογική δράση είναι μονόδρομος για οποιαδήποτε δράση στον αγροτικό τομέα.

Οι συνεταιρισμοί και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι το καταλληλότερο εργαλείο της κοινωνικής οικονομίας για να εξυπηρετηθεί η αγροτική κοινωνία στην ελληνική ύπαιθρο.

Η ισότιμη πληροφόρηση όλων των συμμετεχόντων είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» της συμμετοχής σε συνεργατικά ή συλλογικά σχήματα και η βάση της δημοκρατίας στην πολιτική.

Ο αγρότης δεν αρκεί να είναι επαρκώς πληροφορημένος, πρέπει να έχει και τις αντίστοιχες ικανότητες εκτέλεσης των αγροτικών εργασιών και κοινωνικές δεξιότητες για την εποικοδομητική λειτουργία μέσα στην αγροτική κοινωνία.

Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ και τα ΑγροΝέα συμμετείχαν σε περισσότερες από 200 ενημερωτικές εκδηλώσεις το 2013, και είναι ανοιχτοί σε προτάσεις την νέα χρονιά 2014, με ήδη προτοιμαζόμενη μεγάλη εκδήλωση-παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών στον αγροτικό τομέα μέσα στην Agrotica (2 Φεβ 2014, Θεσσαλονίκη, αίθουσα Corona).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...