Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Οι εισαγόμενοι σπόροι εξαφάνισαν τους ντόπιους

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Τράπεζα διατήρησης γενετικού υλικού δεν υλοποιούνται προγράμματα για τη ζωντανή αναπαραγωγή του υλικού της


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ / Ελευθεροτυπία

Θα υπάρχουν τομάτες που να μυρίζουν τομάτα και να έχουν γεύση τομάτας; Ή μήπως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε οι αγρότες να μην μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούν σπόρους που κληρονόμησαν από γενιά σε γενιά, αλλά θα πρέπει ν' αγοράζουν υποχρεωτικά πιστοποιημένους κι όσο όσο από τις εταιρείες που τους διακινούν;


Τα συμφέροντα στη διαχείριση και εμπορία των σπόρων είναι τεράστια, μεταφράζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ελέγχονται από μετρημένες στα δάχτυλα πολυεθνικές, που πιέζουν ασφυκτικά διαχρονικά την Ενωση και τις κυβερνήσεις, αφού είναι πολλά τα λεφτά...

15 βουλευτές ερωτούν

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με επερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, διά 15 εκπροσώπων του, με επικεφαλής τη βουλευτή Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη τρία ζητήματα:

* Η συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών του «Δήμητρα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτικά ινστιτούτα (ΕΘΙΑΓΕ), τα οποία έχουν σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό- δεν έχει πάρει νομιμοποίηση από τη Βουλή επί Σκανδαλίδη, παρά τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκαν κι ενώ λειτουργεί τσάτρα πάτρα, στην πράξη τυπικά είναι στον αέρα.

Στο παρά πέντε έγινε δεκτό το αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη και αποφεύχθηκε το χάλι να μην υπάρχουν ερευνητές στα αγροτικά ινστιτούτα, τα οποία πληρώνουν την πολύχρονη απαξίωσή τους, που οδήγησε σε αποψίλωση από προσωπικό.

Απόγινε το κακό τους, λόγω των αλλεπάλληλων συνταξιοδοτήσεων, ένεκα Μνημονίου. Τα αγροτικά ινστιτούτα ήταν 33, ενώ υπήρχαν και τα Κέντρα Γεωργικής Ερευνας, που ήταν σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση. Η αρχική πρόταση επί Σκανδαλίδη ήταν να γίνουν 15, μετά ο αριθμός μειώθηκε και τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνενωθούν διοικητικά σε λιγότερα από 10.

* Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική τα έτη 2014-20, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Η χώρα μας δεν έχει υπογράψει συμφωνία για μεταλλαγμένους σπόρους.

* Η συζήτηση είναι ανοιχτή για το ζήτημα των πιστοποιημένων σπόρων στην αγορά, αν δηλαδή ο αγρότης τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί σπόρους που χρησιμοποιήθηκαν πάππου προς πάππον, ώστε να είναι απολύτως εξαρτημένος από την αγορά υβριδίων, τα οποία τη μια χρονιά δίνουν εξαιρετική παραγωγή και την επόμενη ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να ξαναγοράσει σπόρους.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποβαθμίζει σταθερά την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ, που ιδρύθηκε το 1981 κι έχει ανεκτίμητο πλούτο σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.

«Στην Τράπεζα πλέον δεν υλοποιούνται προγράμματα για τη ζωντανή αναπαραγωγή του υλικού της, ενώ το φυλασσόμενο υλικό δεν είναι διαθέσιμο στους καλλιεργητές». Ετσι ο Οργανισμός αυτός αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους καλλιεργητές και να εκπληρώσει την αποστολή του, που είναι η διατήρηση αλλά και αξιοποίηση του φυτογενετικού πλούτου της χώρας.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστές οι πιέσεις που, εδώ και χρόνια, ασκούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για τον έλεγχο των σπόρων από τις ίδιες και όχι από τους κρατικούς φορείς. Σκοπός τους είναι τελικά να επιτύχουν την εκμηδένιση της ελληνικής, εν προκειμένω, σποροπαραγωγής και την εξάρτηση της ελληνικής γεωργίας από εισαγόμενους σπόρους και τεχνολογία.

Ενέδωσε η Ε.Ε.

Στον «πόλεμο των σπόρων» έχει ενδώσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, «με τη συζήτηση που άνοιξε στην Ε.Ε. περί νομοθεσίας για το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μακροπρόθεσμα βιοκαλλιεργητές και γεωργοί να είναι υποχρεωμένοι ν' αγοράζουν από πολυεθνικές σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Υποστηρίζει πως ξένες πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει κινήσεις για να εγγραφούν περίπου 100 σπόροι που, εάν εγκριθούν από τον αρμόδιο Οργανισμό, θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση τους στην ευρωπαϊκή γεωργία. Τότε, οι παραδοσιακοί σπόροι θα αντικατασταθούν από νέες ποικιλίες και η αγορά των σπόρων θα διέπεται από τα πιστοποιητικά και διπλώματα ευρεσιτεχνίας των πολυεθνικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...