Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

O Τέρενς Κουίκ για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε αγρότες - ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών


Τη ληστεία που συντελείται σε βάρος των αγροτών - ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων κινδυνεύουν να κατασχεθούν λόγω της αδυναμίας καταβολής του έκτακτου τέλους εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την αποδέσμευση του καπνού από τις ενισχύσεις, την απαράδεκτη συμφωνία για τη μεταφορά του 50% των άμεσων ενισχύσεων στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής και για να μετριάσει τις αντιδράσεις χιλιάδων καπνοπαραγωγών που βγήκαν στους δρόμους από όλη την Ελλάδα, φρόντισε να τους στρέψει στην επένδυση αγροτικών φωτοβολταϊκών με «δήθεν κρατικές εγγυήσεις».

Ήταν μία δήθεν διέξοδος για τους κατάφωρα αδικημένους παραγωγούς προϊόντων που η παραγωγή τους αποσυνδέθηκε από τις ενισχύσεις όπως τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια, οι οποίοι μάλιστα πούλησαν τους φούρνους ψησίματος καπνού και τα εργαλεία επεξεργασίας και συλλογής και στράφηκαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, για τα οποία υποθήκευσαν τη γη και τα σπίτια τους, καθώς το απαιτούμενο κεφάλαιο ήταν μεγάλο (300.000 ευρώ τουλάχιστον).

Όπως αποκαλύπτει και το μέλος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτευτής Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βασιλική Δημητράντζου:

«Το 2012 η κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλλει «χαράτσι» σε όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα - της τάξης του 30% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος- γεγονός απαράδεκτο, χωρίς να εξαιρεθούν φυσικά οι αγρότες που παγιδεύτηκαν από τις ψεύτικες υποσχέσεις και οργανωμένες πρακτικές «αρπαγής» των περιουσιών τους!

Η εισφορά μάλιστα αυτή είναι απαιτητή και δεν παρακρατείται από τα έσοδα των δικαιούχων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι πληρωμές καθυστερούν ή δεν πραγματοποιούνται καθόλου.

Κι επειδή το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλλουν δεν επαρκεί για την κάλυψη των δανείων τους, κινδυνεύουν με κατάσχεση κατ’ αρχήν τα πάρκα και τα χωράφια και έπειτα τα λοιπά υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία τους όπως οι κατοικίες, γεγονός που γίνεται πραγματικότητα με τα πρώτα ειδοποιητήρια να είναι ήδη στα χέρια των αγροτών.

Επιπλέον η «δήθεν εγγυημένη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας» πέφτει συνεχώς, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν για την πληρωμή των δανείων, μη εξασφαλίζοντας εισόδημα στους παραγωγούς οι οποίοι και δεν θα επιβιώσουν».


Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των αγροτών, με τα ειδοποιητήρια ζητείται να πληρωθούν άμεσα ποσά της τάξης 4.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ημερών, ειδάλλως τα περιουσιακά τους στοιχεία θα κατασχεθούν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 10%, ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί δεν πληρώνουν καμιά εισφορά.

«Μήπως μαζί με την τρόικα, μεθοδεύσατε την εξαθλίωση όσων εσείς στρέψατε στα φωτοβολταϊκά, για να γίνουν εύκολη λεία και να χάσουν τις περιουσίες τους, ώστε να δοθούν σε ξένους μεγαλοεπενδυτές;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για τα κριτήρια βάσει των οποίων επιβλήθηκε η φορολογία στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τα οποία υποτίθεται ότι θα εξαιρούνταν-ειδικά σε πρώην καπνοπαραγωγούς- την ώρα μάλιστα που δεν έχουν πληρωθεί από τη ΔΕΗ για το ρεύμα που της πούλησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...