Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση Μαν. Κεφαλογιάννη για την μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων Κρήτης ως βοσκοτόπων..

Παρέμβαση έκανε στη Βουλή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης  με αφορμή την μείωση  των επιλέξιμων εκτάσεων Κρήτης ως βοσκοτοπων. 


Ο πρώην Υπουργός τονίζει ότι ο κανονισμός ισχύει από το 2006, ωστόσο φέτος οι κοινοτικές αρχές απαιτούν την κατά γράμμα εφαρμογή του, με προφανή αιτία την προσπάθεια μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην εμφανιστεί έλλειμμα.!!!!!

Το πλήρες κείμενο της  ερώτηση που κατέθεσε ο  βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ έχει ως εξής:

Χιλιάδες στρεμμάτων στη Κρήτη αποχαρακτηρίζονται από βοσκότοποι με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν την ενιαία ενίσχυση 2013.

Αιτία είναι η λεκτική διαφοροποίηση του ορισμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, βοσκότοποι θεωρούνται οι εκτάσεις που καλύπτονται από ποώδη βλάστηση. Αντίθετα οι εκτάσεις που καλύπτονται από ξυλώδη βλάστηση, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν βοσκότοποι.

Είναι φανερό ότι αυτός ο ορισμός περιγράφει τους βοσκοτόπους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στη χώρα μας και γενικά στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βοσκότοποι είναι τελείως διαφορετικοί. Τα κοπάδια αιγοπροβάτων συνήθως βόσκουν αγκάθια, πουρνάρια, αστιβιές κι ό,τι άλλο βρίσκουν στις βουνοπλαγιές που ζουν.

Ο κανονισμός ισχύει από το 2006, ωστόσο φέτος οι κοινοτικές αρχές απαιτούν την κατά γράμμα εφαρμογή του, με προφανή αιτία την προσπάθεια μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην εμφανιστεί έλλειμμα.

Επειδή τα στοιχεία της ενιαίας ενίσχυσης αποτελούν τη βάση για την πληρωμή και άλλων επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης,  όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση, η επιδότηση για τη βιολογική κτηνοτροφία, κλπ. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του κανονισμού αυτού θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και η επιβάρυνση της δαπάνης εκτροφής αφού είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών

Ερωτασθε με ποιο τρόπο προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...