Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΔΙ

Τη στιγμή που  προσπαθεί να σταθεί με το κεφάλι ψηλά σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτός της εξαγωγής ελαιολάδου, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθώντας για μία ακόμα φορά να φέρει προσκόμματα στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου, φροντίζει να δώσει στους εξαγωγείς μας ένα πολύ ισχυρό πλήγμα.

Με μία σκανδαλώδη ανακοίνωση ο Ρουμάνος αρμόδιος επίτροπος  Ντάσιαν  Τσιόλος  ανακάλεσε απόφαση  που είχε ληφθεί και όριζε ότι  όλα τα εστιατόρια εντός Ε.Ε υποχρεούνταν από τον Ιανουάριο του 2014 να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες, με σύστημα που δεν θα επιτρέπει να εμφιαλώνονται ξανά.

Αυτό καταγγέλλει  με Ερώτησή του προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Επικρατείας των  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολιτευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης του Κινήματος Σταύρου Λυκούδη, «με την απόφαση αυτή ορίζονταν ρητά κανόνες σήμανσης στις φιάλες με ευδιάκριτα γράμματα που θα περιγράφουν όλα τα χαρακτηριστικά για την ποιότητα, τα χαρακτηριστικά και την προέλευση του ελαιόλαδου».

Η Ελλάδα ξεκάθαρα πλήττεται  από αυτή την εξέλιξη καθώς  είναι γνωστό ότι, το εξαιρετικά παρθένο  ελαιόλαδο που εξάγεται στο εξωτερικό  σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού περάσει  από μια διαδικασία ανάμειξης  με λάδια κατώτερης ποιότητας, επιστρέφει στον Έλληνα καταναλωτή  με διαφορετική ονομασία προέλευσης, διατηρώντας την ιδιότητα του «έξτρα παρθένου ελαιόλαδου».

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος  για τους Έλληνες παραγωγούς και  η συρρίκνωση δικαιωμάτων για  την ονομασία προέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση  αυτή είχε εγκριθεί πριν από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όσο  και από τη αρμόδια Διαχειριστική  Επιτροπή. Η απόφαση των εκπροσώπων των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε δεν  ήταν ομόφωνη, καθώς υπέρ ψήφισαν 195 αντιπρόσωποι, κατά 94 και υπήρχαν 53 αποχές.

«Σε ποιες ενέργειες έχετε  ήδη προβεί μετά τη σκανδαλώδη ακύρωση  της προαναφερθείσας απόφασης; Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να θωρακίσετε το ελληνικό εξαιρετικής ποιότητας  ελαιόλαδο;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για το εάν έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της ονομασίας προέλευσης των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και για την προβολή τους σε ξένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...