Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Παρεμβάσεις Λευτέρη Αυγενάκη για τους αμπελοκαλλιεργητές

Σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράταση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ

Πρόσφατα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε τροποποιητική απόφαση, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς να καταθέσουν την ασφαλιστική τους εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2012 μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Όπως τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «Σε αρκετούς παραγωγούς που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού, οι σχετικές ενημερωτικές επιστολές έφθασαν στα χέρια τους με τη λήξη της προθεσμίας, ήτοι Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 με αποτέλεσμα να μην έχουν εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί μία κατ΄ ελάχιστο δεκαήμερη παράταση προκειμένου να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους» σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.

Αγρότες της Κρήτης δεν μπορούν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους σε σουλτανί

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει στους παραγωγούς σταφυλιού, η ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού, όπως εν προκειμένω το σουλτανί, δεν θα πρέπει να οινοποιούνται. Η σχετική οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή από το αρμόδιο Υπουργείο προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση αγροτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους σε σουλτανί, διαδικασία που μέχρι πρότινος γινόταν απρόσκοπτα. «Συνιστώμενη ποικιλία για ειδική χρήση (σταφιδοποιία για παραγωγή σταφίδων) στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι η Σουλτανίνα Β. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγω χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «οι ζημιές στην ποικιλία σουλτανίνα είναι πολύ μεγάλες λόγω ασθενειών και καιρικών συνθηκών, καθώς αφενός υπάρχει απαγόρευση οινοποίησης της κι αφετέρου τα οινοποιεία αρνούνται να την δεχθούν. Δυσκολότερη όμως είναι η θέση των ίδιων των παραγωγών σουλτανίνας , αφού οι όποιες τιμές σταφιδοποίησης δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους ενώ την ίδια ώρα η αγορά δεν απορροφά στο βαθμό, που αναμένονταν, επιτραπέζια σουλτανίνα κι άρα τίθεται ζήτημα διάθεσης της.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα δοθεί δυνατότητα οινοποίησης της εν λόγω ποικιλίας, δεδομένου ότι ούτε είναι δυνατό να αλλάξει η καλλιέργεια επί σειρά ετών μιας ποικιλίας, αλλά και οι παραγωγοί μέσω της σταφιδοποίησής της, δεν έχουν κέρδος προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.

Και μέσω ΚΕΠ οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια σε οινοποιεία χρειάζεται να προσκομίσουν δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας. Φέτος για πρώτη φορά ζητούνται από το κράτος όχι μόνο κωδικοί αμπελοκαλλιέργειας, αλλά και δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας από τους παραγωγούς που παραδίδουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία.

Οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας όμως ιδιαιτέρως σε όσους έχουν αποκτήσει πρόσφατα τα αμπέλια τους από γονικές παροχές και κληρονομιές είναι ανεπίκαιρες, χρειάζεται ένας μήνας για να γίνει επικαιροποίηση και μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν σταφύλια στα αμπέλια. Ενώ τα οινάμπελα είναι νόμιμα, έχουν τα δικαιώματα φύτευσης, βρίσκονται ακόμα σε άλλα ονόματα όπως γονιών που έχουν πεθάνει ή που μπήκαν στην πρόωρη σύνταξη και έχουν εκχωρήσει την περιουσία τους στα παιδιά τους. Από την άλλη μεριά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους αμπελουργούς και εύκολο οι παραγωγοί να καταθέτουν στα οινοποιεία επικυρωμένα αντίγραφα της ενιαίας ενίσχυσης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, το 90 % των αμπελοκαλλιεργητών δεν έχουν μεταβολές στις δηλώσεις τους, αλλά και λόγω τις φυσιολογικής αδυναμίας της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους, με τους υπαλλήλους που διαθέτει, θα ήταν σκόπιμο να υποβάλλονται οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Νομού, αποφεύγοντας έτσι την μεγάλη αγωνία και τον κίνδυνο για τους παραγωγούς εάν θα παραδώσουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...