Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Βιομηχανική τομάτα: Αύξηση παραγωγής 10% στην Ηλεία.

Σε 10 περίπου ημέρες ολοκληρώνει και η Λάρισα 


Για μια χρονιά που κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κάνουν λόγο εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών που ασχολούνται με τη βιομηχανική τομάτα. 

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ μας σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει τις παραλαβές στην Ηλεία το εργοστάσιο του Κύκνου και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και αυτό της Unilever.

Στον απολογισμό τους οι παραγωγοί του νομού φέτος θα βάλουν θετικό πρόσημο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας η παραγωγή κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 10% και οι τιμές επίσης αύξηση σε ποσοστό 4%. Στη Λάρισα η συγκομιδή ολοκληρώνεται το επόμενο 10ήμερο με τους παραγωγούς όμως να αναφέρουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες.

Ηλεία

Για την φετινή χρονιά που μόλις ολοκληρώνεται στην Ηλεία, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η χρονιά για τη βιομηχανική τομάτα πήγε καλά. Σήμερα κλείνει το εργοστάσιο Κύκνος και μέχρι τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνει τις παραλαβές του και το εργοστάσιο της Unilever. Η συγκομισθείσα ποσότητα βιομηχανικής τομάτας έφθανε τους 73.500 τόνους πέρσι. Φέτος φθάνουμε περίπου τους 81.000 τόνους που σημαίνει ότι σημειώνεται αύξηση της τάξεως του 10%».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την τιμή έχουμε φέτος κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξεως του 4% βάση των τιμολογίων. Πέρσι είχαμε πληρωθεί κατά μέσο όρο 81,37 ευρώ/τόνο. Φέτος βάση των τιμολογίων πληρωνόμαστε περίπου 84 ευρώ/τόνο».
Παράλληλα, υπήρξε και μια μείωση της εισφοράς των μελών μας προς την οργάνωση, η οποία από 2,3% επί της αξίας της πρώτης ύλης που ήταν το 2011, κατέβηκε σε 0,9% πέρσι και φέτος».

Θεσσαλία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Αστέριος Σαπουνάς μας κάνει γνωστό ότι: «η συγκομιδή στην περιοχή μας ολοκληρώνεται σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα. Έχει συγκομιστεί το 80% περίπου της παραγωγής και απομένουν οι καλλιέργειες όψιμης σποράς καθώς και κάποιες χαλαζοχτυπημένες τομάτες. Ο Συνεταιρισμός μας έχει συγκομίζει μέχρι τώρα 135.000 τόνους και απομένουν στα χωράφια ακόμα 10.000 τόνοι περίπου».

Και καταλήγει: «Σε γενικές γραμμές η χρονιά κύλησε χωρίς προβλήματα αλλά η τιμή δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσαμε με βάση μάλιστα και τις διεθνείς ενδείξεις. Η μέση παραγωγή φέτος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι δηλαδή περίπου 9 τόνους το στρέμμα».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...