Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

«SOS» για την κορινθιακή σταφίδα εκπέμπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Πρέπει να βρει τη θέση και το ρόλο που της αξίζουν, τόνισε στην ευρωβουλή ο Νίκος Χρυσόγελος


Εκστρατεία» για την καθιέρωση της κορινθιακής σταφίδας στην παγκόσμια αγορά και την αναγνώρισή της ως προϊόν μοναδικής προέλευσης (ΠΟΠ) ώστε να παίξει τον δικό της... «συμβολικό ρόλο και για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να βγούμε ως κοινωνία και χώρα από την βαθιά, πολλαπλή κρίση με δίκαιο, βιώσιμο και δημιουργικό τρόπο και πρωτοβουλίες», ξεκίνησε στην ευρωβουλή ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ. Χρυσόγελος, η κορινθιακή σταφίδα, μπορεί, και πρέπει να βρει τη θέση και το ρόλο που της αξίζουν και όπως και στο παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία, την κοινωνική ευημερία, την απασχόληση, τον πολιτισμό αλλά και στη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος και του αγροτικού τοπίου, έτσι μπορεί και σήμερα.

Φυσικά, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, θα πρέπει να συνταχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου η σταφίδα «να ξαναβρεί τη θέση και το ρόλο που της αξίζουν στον σύγχρονο κόσμο».

Και εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του στην πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβούλου με την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, Λάμπρου Μπούκλη, να θέσει το θέμα της αναγνώρισης ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) της Κορινθιακής σταφίδας, που παράγεται στην Κορινθία, να ξεκινήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σχετική συζήτηση αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου με τους φορείς για να συντονιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση της πρότασης.

Είναι απαράδεκτο να έχει πέσει η παραγωγή της και το ποσοστό που κατέχει σήμερα σε τόσο χαμηλά επίπεδα, όταν κάποτε κυριαρχούσε, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα αντιπροσώπευε μόνη της μέχρι και το 75% των ελληνικών εξαγωγών και χρηματοδότησε σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους και τον αστικό μετασχηματισμό του, τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Και καταλήγει, σημειώνοντας ότι «η διέξοδος από την κρίση απαιτεί νέες, δημιουργικές πολιτικές και η σταφίδα μπορεί να παίξει τον δικό της συμβολικό ρόλο και για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να βγούμε ως κοινωνία και χώρα από την βαθιά, πολλαπλή κρίση με δίκαιο, βιώσιμο και δημιουργικό τρόπο και πρωτοβουλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...