Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης


Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί πάρα πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης, καθώς η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την...πολύ κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, έχουν εντείνει τα προβλήματα των ελαιουργών.

Από την αρχή του καλοκαιριού, η δακοκτονία, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, είχαν σαν αποτέλεσμα, οι ελιές να πληγούν και - φτάνοντας προς τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο - να είναι "γυμνές" από καρπό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, πολλά ελαιουργεία θα ανοίξουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με τραγική συνέπεια, οι επιχειρηματίες, να βρίσκονται σε απόγνωση και να κοιτούν απελπισμένοι τα έξοδα να "τρέχουν" και τους ίδιους να μην μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ήδη τα τελευταία χρόνια 17 ελαιουργεία του Νομού Ηρακλείου έβαλαν λουκέτο, καθώς η κάνουλα των τραπεζών που τα χρηματοδουτούσαν μέσω δανείων, έκλεισε και ταυτόχρονα η μέγγενη της οικονομικής κρίσης τους "έπνιξε". Ένας αριθμός, ο οποίος αναμένεται - δυστυχώς- να αυξηθεί τη φετινή χρονιά.

Το θέμα στη Βουλή

Την ίδια ώρα ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά, σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιουργοί Κρήτης.

"Η ακαρπία ελαιοδέντρων, όπως και η μη δακοκτονία σε αρκετές περιοχές, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ελαιουργεία της περιοχής.

Μεγάλος αριθμός ελαιουργών οφείλουν σημαντικά ποσά σε τράπεζες, σε προμηθευτές (κυρίως ελαιουργικών μηχανημάτων), καθώς και στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή φόρων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις.

Συγχρόνως, έμποροι ελαιολάδου που χρεοκόπησαν, οφείλουν στους ελαιουργούς υψηλά ποσά, ενώ δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις τράπεζες. Από πέρυσι ήδη λειτουργούν στην Κρήτη μικρότερος αριθμός ελαιουργείων, ενώ υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούν σε ‘’λουκέτο’’ ή σε οικονομικό μαρασμό αρκετά από αυτά, αφού η επιβίωση ενός ελαιουργείου απαιτεί την παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων ελαιολάδου", αναφέρει ο κ. Μαριάς, ο οποίος ζητά απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα.
creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...