Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Σεμινάρια αγροτικής παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έως τις 6 Σεπτεμβρίου τη φόρμα συμμετοχής.


Tης Ιωάννας Φωτιάδη /kathimerini.gr

Η μελισσοκομία είναι ένα από τα σεμινάρια που το κόστος παρακολούθησής τους έχει ορισθεί στα 180 ευρώ.

Στα θρανία ετοιμάζονται να καθίσουν εκ νέου δεκάδες ενήλικες που από 30 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε προηγηθεί διημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με θέμα «Σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα», την οποία παρακολούθησαν συνολικά 675 άτομα, ως επί το πλείστον άνω των 35 ετών. «Εξ αυτών οι 465 δήλωσαν εγγράφως ότι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε κάποιο αντικείμενο της αγροτικής παραγωγής» εξηγεί ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς, θέλοντας να μας εξηγήσει πώς έλαβε την πρωτοβουλία αυτή. Βάσει των απαντήσεών τους επελέγησαν επτά διαφορετικοί τομείς, στους οποίους θα προσφερθούν αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια.

Τα τμήματα, που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, είναι τα εξής: μονάδες οινοποιίας, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μονάδες επεξεργασίας γάλακτος, ηλεκτρονικό εμπόριο στην προώθηση γεωργικών προϊόντων, μελισσοκομία, μονάδες επεξεργασίας κρέατος, θερμοκηπιακές και υδροπονικές εγκαταστάσεις, παραγωγή και εμπορία θερμοκηπιακών προϊόντων».

Τα σεμινάρια θα είναι διάρκειας 40 ωρών το καθένα, με ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων τα τέσσερα άτομα, ενώ το κόστος παρακολούθησης έχει ορισθεί στα 180 ευρώ. «Τα μαθήματα θα γίνονται απόγευμα στους χώρους του Πανεπιστημίου» σημειώνει ο καθηγητής, «όλα περιλαμβάνουν και πρακτική εξάσκηση. Δεν πρόκειται να μείνουμε στη θεωρία, οι μαθητές μας θα παρασκευάσουν το δικό τους μέλι και κρασί». Προς το παρόν, «μεγάλο φαβορί» αναδεικνύονται τα αρωματικά φυτά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έως τις 6 Σεπτεμβρίου τη φόρμα συμμετοχής στο http://tdd.aua.gr/ekpaideutikaseminaria. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, εξ ου και οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν δύο πιθανές επιλογές τμήματος. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 20 μαθητών, το σεμινάριο δεν θα λάβει χώρα και τα χρήματα θα επιστραφούν.

Η φιλοσοφική θέση του Ρουσό, που προέτρεπε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη φύση, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά λόγω της αυξανόμενης ανεργίας. Σύμφωνα με έρευνα του 2012, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού ΕΛΓΟ - «Δήμητρα» το 68,2% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχουν σκεφτεί να επιστρέψουν στην επαρχία, ενώ το 47,6% επιλέγει ως πρώτη επαγγελματική απασχόληση την αγροτική παραγωγή. Ετερη δημοσκόπηση, ένα χρόνο αργότερα, αναδεικνύει ότι η εν λόγω τάση εδραιώνεται. Ενδεικτικό των νέων ηθών είναι ότι αλλάζουν ακόμα και παγιωμένες απόψεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Κάπα Research, 7 στους 10 Ελληνες γονείς αντί να ονειρεύονται το παιδί τους γιατρό ή δικηγόρο, το συμβουλεύουν να γίνει αγρότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...