Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας στη Ρητίνη

Τη νέα τους συνάντηση, η οποία θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, έχουν προγραμματίσει οι Νέοι Αγρότες Πιερίας, για τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 20.00, στην Ρητίνη. Η συνάντηση θα έχει θέμα την προώθηση των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, «το μέλλον των Ελλήνων αγροτών, σε οποιονδήποτε αγροτικό τομέα ή αγροτικό προϊόν ή αγροτική δραστηριότητα ή αγροτική υπηρεσία (αγροτουρισμό) βρίσκεται μέσα στις συλλογικές προσπάθειες και ιδιαίτερα στον συνεργατισμό, ο οποίος είναι το κυρίαρχο εργαλείο της κοινωνικής οικονομίας, για τις ζωντανές κοινωνίες, όπως είναι ακόμα οι οργανικές αγροτικές κοινωνίες στην ύπαιθρο της Ελλάδας».

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην προηγούμενη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σφενδάμη Πιερίας.

«Στην Σφενδάμη Πιερίας, στην πρόσκληση της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Χαράλαμπο Ιωσηφίδη, στην τακτική Δευτεριάτικη συνάντηση της ΕΝΑ Πιερίας, στις 18/2/2013, ανταποκρίθηκαν πολλοί και μεταξύ τους διακρίναμε τον Πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού κ. Διονύσιο Παπά, τον κ. Απόστολο Κούρτη, τον κ. Γιάννη Νταούκα, τον κ. Κώστα Στέφο, τον κ. Αθανάσιο Εσκίδη, τον κ. Ι. Τσιμπονίδη (δημοσιογράφο) κλπ
Ο κ. Δημήτρης Δαλαμήτρας, πρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας, παρουσίασε μερικές από τις πολλές δραστηριότητες ενεργοποίησης των Νέων Αγροτών την προηγούμενη χρονιά και υπογράμμισε τους προσεχείς στόχους της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επεσήμανε ότι
Αν για την αγροτική επιχειρηματικότητα προαπαιτούνται η αγροτική έρευνα, η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και η Επιμελητηριακή υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα ο Νέος Αγρότης αισθάνεται παντελή έλλειψη και των τριών, με καταλυτική την απουσία συλλογικής δράσης, συλλογικών φορέων και συνεργατισμού.

Με μέσο κλήρο στην ΕΕ τα 2000 στρέμματα η μόνη δυνατότητα ο Έλληνας αγρότης (που ο μέσος κλήρος είναι 47 στρέμματα) να διαμορφώσει συνθήκες προοπτικής ισότιμης συμμετοχής είναι να συνεργασθεί. Η Διεθνής Συμμαχία Συνεργατισμού ορίζει ότι: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ είναι μια αυτόνομη οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους μέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης. Και μεταξύ των συνεργατικών αρχών, η 5η, αναφέρεται στην εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και πληροφόρηση.
Στην Σφενδάμη Πιερίας η συνάντηση της Δευτέρας, 18/2/2013, εξελίχθηκε με τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις-απαντήσεις σε ένα εργαστήριο ενημέρωσης και κοινωνικής ζύμωσης, που αν συνεχισθεί συστηματικά, όπως κάνει η ΕΝΑ Πιερίας κάθε Δευτέρα, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να δημιουργηθούν και κάποιες οικονομικού συμφέροντος συλλογικότητες.
Η έλλειψη έρευνας καθιστά τους αγρότες έρμαιους στις πειθώ πωλητών που τους ωθούν να γίνουν πειραματόζωα για «νέες καλλιέργειες», «νέα προϊόντα» και άγνωστες εκτροφές, αντιγράφοντας πιθανόν παρουσιαζόμενες ως πετυχημένες εκμεταλλεύσεις σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σήμερα πειραματικά αγροκτήματα, σε κάθε δήμο και το πρώην ΕΘΙΑΓΕ δεν πρόσφερε στους αγρότες επαρκή εφαρμοσμένη έρευνα για να μην πέφτουν θύματα «νέων επικερδών προτεινόμενων καλλιεργειών» ή «καινοτόμων» προϊόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...