Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου σε συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Βιολογική Γεωργία  αποτελεί τη σοβαρότερη πρόταση ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Και οι λόγοι είναι  πολλοί. Σας παραθέτω τρεις:

Α) εστιάζεται σε συστήματα  παραγωγής φιλικά προς το περιβάλλον

Β) δίνει προτεραιότητα  στην υγεία, στη διατροφή και στον καταναλωτή και

Γ) αξιοποιεί πλήρως και  αποκλειστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας

Δυστυχώς κύκλωμα συμβούλων  και παραγωγών που δραστηριοποιούνταν σε πέντε νομούς της Ελλάδας, διακινούσε παράνομα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με τη σφραγίδα του βιολογικού.

Ο Υπουργός καταδίκασε τα συμβάντα, χωρίς να αναφερθεί στα αίτια που τα προκάλεσαν. Όμως ουσιαστικές υπηρεσίες θα δώσουμε στο χώρο μόνο με ριζοσπαστικές λύσεις.

Κι αυτές είναι:

Από 01.01.2009 έχει τεθεί σε ισχύ η νέα κοινοτική νομοθεσία [καν(ΕΚ) 834/07 και καν(ΕΚ) 889/08] αλλά δεν έχει τροποποιηθεί η εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 245090/06) με αποτέλεσμα πρακτικά να μην υπάρχει εφαρμοστικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα και οι όποιες αποφάσεις να κινδυνεύουν να κριθούν ως παράνομες. Απαιτείται άμεση έκδοση νέας ΚΥΑ.
Από το 2006, που άρχισε η εφαρμογή της ΚΥΑ 245090/06, έχουν γίνει τουλάχιστον 10 εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων σε Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι βρέθηκε να μη συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία, αλλά δεν έχει επιβληθεί καμία κύρωση.
Για την ορθή και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος θα πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις όταν και όπου πρέπει.

Ως εποπτεύουσα αρχή έχει οριστεί από το 2004 η Διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ, η οποία δεν ασκεί πλήρως την αρμοδιότητά της όσον αφορά τους ελέγχους. Έχει κάνει ελάχιστους και όχι σε όλα τα πεδία αρμοδιότητάς της.
 Για την ορθή και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος θα πρέπει η Διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ να εφαρμόσει όλες τις αρμοδιότητες της.

Δεν έχει καταρτιστεί επίσημο μητρώο παραγωγών βιολογικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται.
Απαιτείται άμεση κατάρτιση  επίσημου μητρώου και η δημιουργία ενιαίας βάσεις δεδομένων για  των συνεχή έλεγχο.

Με το ΠΔ 115/08 έχει καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων, το οποίο λόγω λαθών και αντιφάσεων είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο με αποτέλεσμα όλοι οι υπαίθριοι χώροι πώλησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι είναι πολλοί, να είναι παράνομοι.
Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Για την περίοδο 2006 – 2013 και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» προκηρύχτηκε μόνο μία φορά πρόγραμμα για την επιδότηση των παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε για τη μεν φυτική παραγωγή τέλος Μαΐου του 2012 και για τη ζωική τον Ιούνιο του 2012. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φακέλων και οι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγών να είναι στον αέρα και πρακτικά να μην ελέγχονται.
Απαιτείται άμεση αξιολόγηση και υπογραφή των συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...