Τετάρτη 19 Μαΐου 2010


Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον ΣΥΔΚΛΙ!!!

Οφειλές που ξεπερνούν το 1,1 εκ. ευρώ έχουν οι δήμοι και η ΔΕΥΑΙ προς τον ΣΥΔΚΛΙ και αυτός με τη σειρά του χρωστά πολλά στη ΔΕΗ και χθες η επιχείρηση κατέβασε τους διακόπτες ... στα γραφεία του Συνδέσμου και σε αντλιοστάσια, αφού δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις για καταβολή τουλάχιστον ενός ποσού γύρω στις 100.000 ευρώ. Φαίνεται ότι η ΔΕΗ αποφάσισε να κόβει το ρεύμα σε μεγάλους οφειλέτες, «απαντώντας» έτσι και στην κριτική της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ ότι δείχνει αναλγησία σε όσους οφείλουν λίγα και είναι ανήμποροι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.Αν και η διακοπή ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια δεν είχε χθες άμεσες συνέπειες και επιπτώσεις στους καταναλωτές, η κίνηση της ΔΕΗ έφερε νωρίς στο προσκήνιο, πριν έρθει το καλοκαίρι το μόνιμο πρόβλημα στο Σύνδεσμο και τις μεγάλες οφειλές των δήμων, αν και μόνη της η ΔΕΥΑΙ για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ιωαννιτών οφείλει τεράστιο ποσό.Πριν από μια εβδομάδα η ΔΕΗ άρχισε να. ..ενοχλεί το Σύνδεσμο για τις οφειλές, προειδοποιώντας ότι θα προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης, ακόμη και στα γραφεία του, αλλά μάλλον η διοίκηση του δεν πήρε στα σοβαρά την...απειλή και ούτε έκανε κάποια νέα ρύθμιση, καταβάλλοντας μέρος των οφειλών.
Δεν πλήρωσαν οι δήμοι, δεν ανταποκρίθηκε η ΔΕΗ...
Έτσι χθες με ένα λιτό δελτίο τύπου που στάλθηκε από το δήμο Ανατολής, προφανώς επειδή δεν υπήρχε ρεύμα στα γραφεία του ΣΥΔΚΛΙ, ο πρόεδρος Γιάννης Εμμανουηλίδης ενημέρωσε για τις....εξελίξεις.«Ενημερώνουμε τους κατοίκους του λεκανοπεδίου ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της διοίκησης του ΣΥΔΚΛΙ, προκειμένου οι δήμοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σύνδεσμο και ο Σύνδεσμος με τη σειρά του προς τη ΔΕΗ, αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα παρά το ότι υπάρχουν επιχειρήσεις και οικονομική δραστηριότητα και παρά τις εκκλήσεις μας και την οικονομική κρίση, η ΔΕΗ να προβεί σήμερα (σ.σ χθες) σε διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια. Ως εκ τούτου στο λεκανοπέδιο θα εμφανιστούν διακοπές νερού».Στο δελτίο, (δεν καταφέραμε παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με τον κ.
Εμμανουηλίδη), δεν αναφέρεται η διακοπή και στα γραφεία του Συνδέσμου που αποτελεί γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό είναι το λιγότερο από το να μείνουν χωρίς νερό άνθρωποι που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.
Οι οφειλές ανά δήμο
Το συνολικό ποσό που έχει λαμβάνειν ο ΣΥΔΚΛΙ από τους ΟΤΑ-μέλη του αγγίζει το 1.150.000 ευρώ και κατά σειρά οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι η ΔΕΥΑΙ με 423.000 ευρώ, ο δήμος Πασσαρώνας με 278.000 ευρώ, ο δήμος Μπιζανίου με 163.000 ευρώ, ο δήμος Ανατολής με 123.000 ευρώ και ακολουθούν με πολύ λιγότερα χρέη ο δήμος Παμβώτιδας με 51.000 ευρώ, Περάματος με 50.000 ευρώ, Ζίτσας με 39.000 ευρώ και Εκάλης με 22.000 ευρώ.Κατά πάγια τακτική πολλοί δήμοι ...αμελούν να πληρώσουν τον ΣΥΔΚΛΙ και συνήθως οριακά καλύπτονται ή ρυθμίζονται οι οφειλές στη ΔΕΗ. Κάθε χρόνο υπάρχει η...απειλή από τη ΔΕΗ για διακοπή και πολλές φορές έχει κατεβάσει τους διακόπτες, αλλά φέτος μάλλον ήρθε νωρίς το πρόβλημα.Υπάρχει το επιχείρημα από δημάρχους ότι οι καταναλωτές πληρώνουν ανά τετράμηνο τους λογαριασμούς και ο ΣΥΔΚΛΙ ζητά ανά δίμηνο τα χρήματα, όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις υπέρογκες οφειλές, όπως αυτή της ΔΕΥΑΙ ή του δήμου Πασσαρώνας.

Φταίει και η μείωση πόρων

Δήμαρχοι επικαλούνται και το γεγονός ότι φέτος μειώθηκαν τα έσοδα από την πολιτεία και με το ζόρι καταφέρνουν οι δήμοι να πληρώσουν μισθούς υπαλλήλων και άλλες υποχρεώσεις, όμως ούτε αυτό δικαιολογεί τα πολλά χρέη, όταν πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη. Μήπως τα προηγούμενα χρόνια που ήταν καλύτερα τα οικονομικά των δήμων πλήρωναν στην ώρα τους;Ο δήμαρχος Μπιζανίου 
Αχιλλέας Σίντος ο οποίος μετέχει στην εκτελεστική επιτροπή του ΣΥΔΚΛΙ αναγνωρίζει ότι η οφειλή είναι σημαντική, αλλά επί της θητείας του τη μείωσε σχεδόν στο μισό σε σχέση με ό,τι παρέλαβε όταν ανέλαβε καθήκοντα και σημειώνει ότι στόχος του είναι να μειώσει όσο είναι δυνατόν το χρέος, με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πληρωμή λογαριασμών για το τρίτο τετράμηνο του 2009.Για «ανίκανη διοίκηση» έκανε λόγο ο δήμαρχος ΠαμβώτιδαςΒαγγέλης Πήχας με το δήμο του για τρία μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα να οφείλει σχετικά μικρό ποσό, ενώ ζητά να πληρώσουν οι δήμοι και η ΔΕΥΑΙ που οφείλουν τεράστια ποσά και η στάση τους πλήττει όλους με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.
Εκτεθειμένη η αυτοδιοίκηση

Όπως και νάχει η αυτοδιοίκηση, όχι όλη αλλά οι δήμοι με τα πολλά χρέη που συμβαίνει να διοικούν οι δήμαρχοι και αντιπρόσωποι τους (πλην ελαχίστων) τον Σύνδεσμο, είναι εκτεθειμένη και πάλι με το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ. Και η επιχείρηση όμως επέλεξε τη σκληρή στάση, ίσως γιατί διαβλέπει ότι αλλιώς δεν μπορεί να πληρωθεί. Η απορία πολλών είναι πιστεύουμε πως η ΔΕΥΑΙ έφτασε να οφείλει 423.000 ευρώ στο Σύνδεσμο και γιατί δεν πληρώνει, αφού εισπράττει από τους καταναλωτές. Οι πολλές γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια με τα οποία λειτουργεί το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ κοστίζουν και οι καταναλωτές όχι μόνο πληρώνουν, αλλά δεν έχουν νερό το καλοκαίρι και ελλοχεύει και ο κίνδυνος να μην έχουν νερό επειδή η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες...Τουλάχιστον να ανταποκριθούν άμεσα οι οφειλέτες δήμοι και να πληρωθεί η ΔΕΗ για να μην αρχίσει από νωρίς το...πανηγύρι στο λεκανοπέδιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...