Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τοπικές Συμμαχίες Επιχειρηματιών στην Σαντορίνη

Με το μυαλό  «καρφωμένο» στο μέλλον οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης προετοιμάζουν την  επόμενη μέρα, όποτε έρθει, ελπίζοντας και δρώντας για να την επιταχύνουν. Με τη ευκαιρία του 3ου Συνεδρίου για το «Τοματάκι Σαντορίνης», που θα γίνει 8 & 9 Ιουλίου 2011, στην αίθουσα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, από την Ηλιότοπος (http://cherrytomato2011.conferences.gr) στην Σαντορίνη. Οι συμπολίτες, που δρουν επιχειρηματικά στην Σαντορίνη, θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα βήματα για να προωθήσουν ενιαία τον «προορισμό Σαντορίνη» έτσι ώστε να αποδίδει το μέγιστο των ωφελειών στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Τα τελευταία  χρόνια, μετά την κατάρρευση των μύθων της παντοδυναμίας της αγοράς (με τις κρίσεις των χρηματιστηρίων) και την αυτοαπαξίωση των πολιτικών (με τα συνεχή «σκάνδαλα») παρατηρείται μία επανενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών με αυτοοργάνωση στον τρίτο τομέα της οικονομίας, μέσω των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Η πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) έδωσε τα απαραίτητα εργαλεία για  την οργάνωση της τοπικής ανάπτυξης, ενώ η εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση έδωσε πολλές δυνατότητες  τοπικού προγραμματισμού.
Η Σαντορίνη  είναι ήδη παγκοσμίως γνωστός  «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» επισκεπτών, με ιδιαιτέρως έντονα και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, πολύ χαρακτηριστικά χρώματα και  έντονα τοπικά πολιτιστικά στοιχεία. Αν συνδυασθούν τα παραπάνω με την  κατανάλωση τοπικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως η φημισμένη φάβα Σαντορίνης, το φημισμένο κρασί Σαντορίνης, το πάρα πολύ γνωστό και χαρακτηριστικό τοματάκι Σαντορίνης αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα όπως η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα και τα παραδοσιακά γλυκά (κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι) τότε θα μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα, κυρίως όμως θα δημιουργηθούν συνθήκες τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, που μπορεί να ενισχύσει την ενδογενή τοπική ανάπτυξη.
Η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της, και για να τον διαχειριστεί χρειάζεται να δημιουργηθούν σήμερα οι κατάλληλες συνθήκες για μια τοπική συμμαχία επιχειρηματιών, ώστε να προετοιμασθεί η επόμενη μέρα, μετά την κρίση.
Τα δύο  προηγούμενα συνέδρια που έγιναν το 2002 και το 2005, ήταν αυτά που αποτέλεσαν της αφετηρία για τη σημερινή επιτυχημένη  πορεία του «τοματάκι Σαντορίνης»  καθώς και για μια σειρά  άλλα θέματα που συνδέονται με την τοπική αγροτική παραγωγή και τη γαστρονομία του νησιού.
Το σαντορινιό μικρόκαρπο χοντρόφλουδο τοματάκι με καρπούς σαν κεράσι, έχει μοναδική γεύση, λόγω και του άνυδρου και ηφαιστιογενούς εδάφους. Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και με πολύτιμα συστατικά (λυκοπένιο) για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στα προϊόντα μεταποίησής και στις χρήσεις του τοματάκι Σαντορίνης, την γαστρονομία της Σαντορίνης αλλά και η συνολική σύνδεση όλων με τον τουρισμό και την θέληση των Σαντορινιών για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ όπως πάντα τις εντυπώσεις εκτιμάται ότι θα «κλέψει» ο διαγωνισμός τηγανίσματος τοματοκεφτέδων, τόσο από σεφ και μαγείρους, όσο και από τις παραδοσιακές νοικοκυρές, το διήμερο 8-9 Ιουλ 2011. Περισσότερα: τηλ 22860 24758.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...