Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Φρέσκια ζωοτροφή & μικρά τυροκομεία


Η φρέσκια ζωοτροφή, ηλεκτρονική διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οικογενειακά τυροκομεία ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση κτηνοτρόφων και άλλων ενδιαφερομένων στις 13/5/2013, στο Δημαρχείο Γαλάτιστας, Χαλκιδικής, σε εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής.

Την συνάντηση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Άγγελος Τσαφτσαρλής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτριος Καμπούρης, ο γραμματέας της ΠΕΝΑ κ. Στέλιος Βογιατζής, ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, ενώ συμμετείχαν ο κ. Κ. Γαλανόπουλος, ο κ. Β. Μισαηλίδης και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης έκανε μια γενική εισαγωγή στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, διευκρινίζοντας ότι οι επικρατέστερες προτάσεις στις τριμερείς συναντήσεις που ξεκίνησαν στις 11 Απρ 2013 και θα τελειώσουν τον Ιουν 2013 προβλέπουν επιδότηση ανάλογα με την φροντίδα του περιβάλλοντος (στρεμματική ενίσχυση) για όσους είναι ενεργοί αγρότες μόνο, η οποία θα είναι ενιαία ανεξαρτήτως της καλλιέργειας ή εκτροφής για κάθε περιφέρεια. Έχει ορισθεί το συνολικό ποσό για κάθε κράτος και μένει να προσδιορισθεί πώς θα ορισθούν οι περιφέρειες. Θα μπορούσαν να είναι ορεινές-πεδινές-νησιωτικές, θα μπορούσαν να είναι καλλιεργούμενες ή βοσκήσιμες, θα μπορούσαν να είναι ζώνες κλπ. Φάνηκε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και βέβαια σχεδόν πλήρης απουσία συμμετοχής στα συμβαίνοντα, που αφορούν το μέλλον όλων των αγροτών. Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής υποσχέθηκε να επανέλθει όποτε οι αγρότες της περιοχής θελήσουν λεπτομερέστερη πληροφόρηση για την ΚΓΠ.

Ο κ. Δημήτρης Ρουκάς-6945370358 (Επιστημονικός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας) παρουσίασε το οικογενειακό τυροκομείο που λειτούργησε πλήρως μέσα στην Zootechnia με την υποστήριξη του περιοδικού Ζοοκόμος και προβλέπει 25τμ για μεταποίηση του γάλακτος από 100l-500l σε κάθε κύκλο περίπου 3,5 ωρών, 25τμ για την παραγωγή και 25τμ για την ωρίμανση. Το τελικόκόστος ενός τέτοιου τυροκομείου είναι περίπου 50-70.000€ και περιλαμβάνει 30% κατασκευή, 15% διαμόρφωση χώρων και 55% εξοπλισμό. Η ακριβής ορολογία είναι Εργαστήριο Τροφίμων, και στην ίδια κατηγορία είναι και ένα μικρό μελισσοκμείο, μικρό παρασκευαστήριο γλυκών κλπ. Τα κρίσιμα σημεία είναι να είναι μικρότερης εγκατεστημένης ισχύος κίνησης από 22KW, μικρότερο από 60KW σε ισχύ θέρμανσης και μικρότερο από 50 db σε θόρυβο, ενώ η ημερήσια δυναμικότης του να μην υπερβαίνει τα 2.000 λίτρα. Το σημείο προσοχής είναι η χρήση γης. Ένας σοφός κανόνας είναι ποτέ να μην υπερβεί το διπλάσιο του ετήσιου τζίρου σου η επένδυση που σχεδιάζεις, αλλιώς είναι εξασφαλισμένη χρεωκοπία

Ο παριστάμενος κ. Άλεν Μορλέτ (BELGO MILK-2311820373) έδωσε στοιχεία από το διαθέσιμο TyroBOX, που είναι ένα έτοιμο τυροκομείο για δυναμικότητα μέχρι 1500 λίτρα ανά κύκλο σε μορφή κοντέινερ με όλο τον εξοπλισμό, με παγολεκάνη, με αποδυτήρια, με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και με χώρο ωρίμανσης για τουλάχιστον 2 μήνες, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 55.000€.

Οι Ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες έχουν πολύ υψηλό κόστος ζωοτροφών, απο το 60-70% του συνολικού κόστους που δασπανάται στην διατροφή, είπε ο λ. Δ. Ρουκάς. Οι παλαιοί πεπειραμένοι κτηνοτρόφοι έβαζαν σπόρους σε λαμαρίνες και πρόσφεραν στα εκτρεφόμενα (αγελάδες, κουνέλια, κότες, αιγοπρόβατα, χοίρους) φρέσκια φύτρα.

Ήδη κατασκευάζεται και στην Ελλάδα (DNA, 210 2403400) Μονάδα Αυτοματοποιημένης (ή αυτάρκους) Υδροπονικής Καλλιέργειας Βιολογικής Ζωοτροφής, σε μορφή κοντέινερ, που μπορεί να εγκατασταθεί δίπλα στον στάβλο και να δίνει σε λίγες μέρες συνεχώς φρέσκια ζωοτροφή. Εάν το ετήσιο κόστος διατροφής σε ένα πρόβατο είναι 220€ με το DNA θα κοστίσει όλο το χρόνο μόνο 36-40€ συνολικά για κάθε πρόβατο, ενώ η απόσβεση του γίνεται πλήρως μέσα στον πρώτο χρόνο, δηλαδή το κόστος αγοράς του σύν το κόστος της ζωοτροφής που θα παράγει σε ένα χρόνο ισούται με το κόστος που πληρώνει σήμερα ένας κτηνοτρόφος για την διατροφή στο κοπάδι του μόνο για ένα χρόνο. Μετά είναι το κόστος είναι ελάχιστο, μόνο για την ζωοτροφή.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής (Γραμματέας κ. Β. Μισαηλίδης-6937123055) προτίθεται να εξετάσει τις δυνατότητες διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε φορητές συσκευές (ipand) που προσφέρει η εφαρμογή ifarma τόσο για τα μέλη της όσο και για άλλους ενδιαφερόμενους, όπως ανακοινώθηκε.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...