Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Πέντε ημέρες μετά δεν ξέρουν για το 5%

Την Κυριακή, 16 Οκτ 2011, στο ιστορικά γνωστό κτίριο του διδακτηρίου Τσοτυλίου, η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Βοΐου πραγματοποίησε ενημέρωση για τις προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου για την Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ μετά το 2013.
Πέντε μέρες  μετά την επίσημη πρώτη παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στην Ελλάδα έγινε στο Γραφείο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με πρόσκληση του προέδρου της ΕΝΑ Κοζάνης κ. Λεωνίδα Αρνίδη, μετά από συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Αλέκο Ζυμπιλίδη, ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης έκανε ευρεία ενημέρωση για τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής, μεταξύ των οποίων το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ όριο των 5% για να χαρακτηρισθεί κάποιος ΕΝΕΡΓΟΣ αγρότης, παρουσία του Ταμία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Παν. Γκιοργκίνη, που έδειξε ότι οι αγρότες δεν ξέρουν ακόμα για τις προτάσεις της Κομισιοόν μεταξύ των οποίων και η πρόταση «αφανισμού» των αγροτών, ως επαγγελαμτιών.
Ειδικότερα  η Κομισιόν πρότεινε ότι «ενεργός» αγρότης θα χαρακτηρίζεται όποιος έχει αγροτικό εισόδημα τουλάχιστον 5% των συνολικών του εισοδημάτων. Και αυτό το ποσοστό καθορίζει την βάση για τους ενεργούς αγρότες που κατά την Ευρ. Επιτροπή θα παίρνουν την ενίσχυση από 2014 έως 2020, του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραματισμού κ. κ. Παν. Γαρούφος κάλεσε τους οργανωμένους Νέους Αγρότες  να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του  Επιχειρησιακού προγράμματος 2012-14 του  Δήμου Βοΐου με προτάσεις και η συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα, ίσως και με υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας θεσμικά από τα Επιμελητήρια ή με την δημιουργία Αγροτικών Επιμελητηρίων, έγινε πολύ παραγωγική με την συμμετοχή αγροτών από το Τσοτύλι, Λιβαδερό, Κοζάνη, Οινόη, Κληματάκι & Κόκκινη Γρεβενών, Εράτυρα, Βροντή, Πυλωρί, Καλιστράτη, Περιστερά και από αλλού.
Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι την ΚΓΠ 2014-20 για πρώτη  φορά θα την συναποφασίσουν το Συμβούλιο  Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι οργανωμένοι Αγρότες (και νέοι Αγρότες) θα μπορούν να κάνουν παρέμβαση το ταχύτερο δυνατό για να επηρεάσουν προς το καλύτερο τις τελικές αποφάσεις για την ΚΓΠ μετά το 2013.
Έτσι αφού προσδιορισθεί το αντικείμενο του αγροτικού επαγγέλματος, και ο ορισμός του ενεργού αγρότη, σημαντικό θέμα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, είναι η δυνατότητα προώθησης της αγροτικής παραγωγής από τον ίδιο τον αγρότη (ή με ευθύνη του ιδίου του αγρότη) στον καταναλωτή μέσω ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ Αγορών (μόνο από αγρότες-παραγωγούς) και στην ανοικτή αγορά μέσω Δημοπρατηρίων, που μέχρι σήμερα τα γνωρίζαμε ΜΟΝΟ ως αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Τα παριστάμενα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑ Κοζάνης ενημέρωσαν ότι  η επόμενη διοργάνωση θα γίνει  στα Σέρβια, στις 14 Νοε 2011, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (στον πλάτανο) στις 19.30, όπως μάθαμε από τους : Λ. Αρνίδη-6975765101, Σ. Νίκο-6972903647, Λ. Παπαδόπουλο-6944278852 & Χ. Γαλλίδη-6945790576, με αναφορά και σε θέματα κτηνοτροφίας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...