Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Λ.Αυγενάκης: Αποζημίωση στους παραγωγούς για τις συνέπειες της κρίσης με το βακτήριο e-Coli


Τη ανάγκη διεκδίκησης εκ μέρους του υπουργείου και καταβολής επιπλέον αποζημιώσεων στους... παραγωγούς της χώρας υπογραμμίζει ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, επιζητώντας μάλιστα να τεθεί επισήμως το ζήτημα στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει στο έγγραφό του ότι «μετά την έγκριση, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποζημιώσεων των παραγωγών για τις συνέπειες από το σκάνδαλο με το βακτήριο e-Coli της τάξεως των 227 εκατομμυρίων ευρώ, δόθηκε στην Ελλάδα η αποζημίωση των μόλις 7.888.420 ευρώ». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση των ποσών, οι κεντρικές πανευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca πραγματοποίησαν ακριβή σύγκριση τιμών των προϊόντων το 2010 και το 2011, διαπιστώνοντας ότι η διαφορά των αποζημιώσεων με τις πραγματικές ζημιές είναι πολύ μεγάλη».

Και συνεχίζει «ως εκ τούτου και με δεδομένο τη συνέχιση των αρνητικών επιδράσεων στην αγορά από το E-coli, απαιτούν από το Γεωργικό Ταμείο, βάση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ), το ποσό των 600.000.000 ευρώ, άρα και μεγαλύτερο μερίδιο για τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, στις 13 Σεπτεμβρίου, διατύπωσαν ξεκάθαρα τη θέση τους για απαίτηση συμπληρωματικού ποσού αποζημίωσης για το E- Coli».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως «οι παραγωγοί της Κρήτης δικαιούνται επίσης συμπληρωματικές αποζημιώσεις για τις συνέπειες στην πώληση των κηπευτικών από το περίφημο σκάνδαλο με το βακτήριο, κάτι που οφείλει βεβαίως να τεθεί από την ηγεσία του Υπουργείου και στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. σήμερα, Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η κρίση ξέσπασε τη στιγμή που η συγκομιδή των κηπευτικών (τομάτα αγγούρι κ.α) στην Κρήτη ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με το κλείσιμο κάποιων αγορών και το πάγωμα των συμφωνιών σε κάποιες άλλες χώρες, ώστε υπήρξε δραματική πτώση των τιμών». Τονίζει μάλιστα ότι «η τιμή πώλησης μετά την περίοδο EHEC ουδέποτε έφτασε στο επίπεδο του μέσου όρου του προηγούμενου έτους, καθώς ενδεικτικά, η μέση τιμή πώλησης για την τομάτα και το αγγούρι φέτος είναι ακριβώς το 50% του 2010».

Συμπληρωματικά αναφέρει ότι «υπάρχει αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΑΣΝΗ, ενώ αναφέρεται ότι σε άλλες χώρες δόθηκαν πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις, παρόλο που οι ζημιές μόνο για την Κρήτη είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το συνολικό ποσό». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «η Ομοσπονδία ζητά να τεθεί ξανά το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών λαμβάνοντας υπόψη την δήλωση ΟΣΔΕ και να δοθούν οριζόντιες αποζημιώσεις σε όλους του παραγωγούς, είτε αυτοί είναι μεμονωμένοι, είτε ανήκουν σε Ο.Π περίπου 1900 ευρώ ανά στρέμμα σε συνεργασία με τους Υπουργούς των άλλων Κρατών Μελών».

Ως, εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης ζητά να τεθεί εκ μέρους της Ελλάδος «επισήμως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της αναγκαίας επιπλέον καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες της Κρήτης, αλλά και της χώρας γενικότερα, δεδομένου του μικρού μεριδίου που έλαβε η χώρα μας, αλλά των αναλύσεων και εισηγήσεων των κεντρικών πανευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca».

Επιπλέον, ερωτά «με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και συνεργασίες με άλλα κράτη μέλη προτίθεστε να διεκδικήσετε επιπλέον αποζημιώσεις για το βακτήριο E- Coli, δεδομένου το δίκαιου του αιτήματος των αγροτών μας». Ερωτά επίσης εάν θα θέσει η χώρα μας «επισήμως ζήτημα αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς των κηπευτικών, προκειμένου να προβλέπονται μέτρα για προβολή, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους καταναλωτές, ενημέρωση, αποζημίωση και στους μη οργανωμένους σε Ο.Π. καλλιεργητές σε συνδυασμό με κίνητρα οργάνωσης τους, αλλά και αυστηροποίηση του συστήματος των τιμών εισόδου από τρίτες χώρες προκειμένου να μη υφίστανται τα Κοινοτικά προϊόντα τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...