Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

«Σκορδαλιά χωρίς σκόδρο» στην Καρίτσα Πιερίας

Έκπληκτοι παρατηρούμε καθημερινά τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον αγροτικό τομέα, αλλά όπως φαίνεται όλα τα ξεπερνά η πραγματικότητα, όπως λειτούργησε το Σάββατο, 17/9/2011, στην Καρίτσα, στην Γιορτή του Αγρότη.

Οι οργανωτές πέτυχαν να οργανώσουν Γιορτή του Αγρότη, χωρίς χαιρετισμό από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς των αγροτών, παρά το ότι παρίσταντο στην εκδήλωση των εγκαινίων, από ότι διαπιστώσαμε.

Αν οι εκθέσεις και τα πανηγύρια (και οι Γιορτές) είναι χώροι επιτάχυνσης των οικονομικών πράξεων και επαφών, όπως τα συνέδρια είναι χώροι επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων, τότε φαίνεται ότι οι οργανωτές της Γιορτής του Αγρότη εκτιμούν ότι μπορούν να ανατρέψουν τις προβλέψεις της μελέτης «Ελλάδα 10 χρόνια μετά» που εκπόνησε ο ΣΕΒ με την ΕΕΤ, και όπου επισημαίνουν ότι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης της Ελλάδος μπορούν να προέλθουν από τον τουρισμό, την γεωργία και την βιομηχανία τροφίμων (ίσως και μερικών άλλων δευτερευόντως).

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, στην βάση του θρόνου των αρχαίων θεών, προφανώς προετοιμάζει μια πολύ μεγαλύτερη και αξιολογότερη προβολή του αγροτικού κόσμου και της συμβολής του στην τοπική ανάπτυξη, αφού ακόμα και στην κατ’ όνομα «Γιορτή του Αγρότη» δεν προέβλεψε ότι θα έπρεπε να χαιρετίσουν οι Αγρότες, οι οργανωμένοι σύλλογοι των αγροτών, οι εκπρόσωποι του αγροτικού παραγωγικού μηχανισμού.

«Παρηγοριά στον εύρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» απετέλεσαν οι συνεχείς και πυκνές αναφορές όσων χαιρέτισαν στην έναρξη της εκδήλωσης, που μίλησαν «για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες». Ιδιαίτερα σωστή ήταν η βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, που αναφέρθηκε ότι οι πυλώνες ανάπτυξης της Πιερίας είναι ο τουρισμός και η αγροτική δραστηριότητα, εκφράζοντας την πίστη της στην δραστηριότητα της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της νεοσύστατης Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, η οποία μάλιστα διεκδικεί την ανάληψη της διοργάνωσης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών για όλη την Πιερία. Η βουλευτής κα Λ. Αμμανατίδου έθιξε ακροθιγώς την ανάγκη της δραστηριοποίησης των Νέων Αγροτών, ενώ ο Υφυπουργός κ. Ι. Δριβελέγκας τόνισε το πετυχημένο έργο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, την αναγνώριση του και την υποβοήθηση του έργου της ΠΕΝΑ μέσω συμβολικής χρηματοδοτικής στήριξης.

Ήταν εκκωφαντικός ο παντελής αποκλεισμός της όποιας φωνής των οργανωμένων αγροτών, ακόμα και των συμμετεχόντων στην κοινωνία με θεσμικό ρόλο, από την «Γιορτή του Αγρότη», και αυτών που συμμετέχουν στην οικονομική πραγματικότητα ως συνεταιρισμοί και Ενώσεις συνεταιρισμών.

Φοβόμαστε την επέκταση της σκέψης ότι θα μπορούσαν να οργανώνονται γιορτές χωρίς εορτάζοντες, και πολιτική χωρίς πολίτες.

Η εφευρετικότητα των οργανωτών στο μέλλον εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πετύχει Γιορτή του Αγρότη χωρίς αγρότες, ίσως και τοπική οικονομία χωρίς αγροτικό τομέα, ή, γιατί όχι, και διατροφή χωρίς τρόφιμα. Όπως ακριβώς η τεχνολογία προσφέρει σήμερα σκορδαλιά χωρίς σκόρδα (ούτε καν κινέζικα).
Για την προσπάθεια αποτύπωσης των συναισθημάτων , Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...