Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

3ο Συνέδριο «Τοματάκι Σαντορίνης» και ΠΟΠ

8 και 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη Ντομάτα στην Σαντορίνη, με πάρα πολλούς σημαντικούς εισηγητές, και πολύ μεγάλη συμμετοχή στο διευρυμένο τμήμα της, που εξελίχθηκε σε «ύμνο για το τοματάκι Σαντορίνης», και επιστεγάσθηκε με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αποδεχθεί το αίτημα της ομάδας παραγωγών «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων» να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το «Τοματάκι Σαντορίνης».

Οι οργανωτές ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ & ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Θηραϊκών Προϊόντων, πέτυχαν υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, να συσπειρώσουν για ένα διήμερο, σε συγκεκριμένο στόχο, προσφορές σε είδος, σε υπηρεσίες (φιλοξενίες), σε τρόφιμα (γεύματα), σε μεταφορές κλπ, που ίσως θα μπορούσε εκτός από πρότυπο αντιμετώπισης προβλημάτων σε περιόδους σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, να γίνει η βάση για την δημιουργία μιας σταθερής και ελπιδοφόρας ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.
Με εναλλασσόμενους συντονιστές τους: Βίκυ Βαμιεδάκη (Δημοσιογράφος), Μιχαηλίδη Δημήτρη (Δημοσιογράφος), Κωνσταντινίδη Κώστα (Ηλιότοπος) και Πράσσο Δημήτρη (Δημοσιογράφος), οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με πολύ προσοχή τις εισηγήσεις: Προϊόντα SANTO-Καφούρος Μάρκος (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων), Διαχρονική επιλογή ‘Τοματάκι Σαντορίνης’-Τράκα Αικατερίνη (ΕΕΕ Γενετικής Βελτίωσης Φυτών), Η άρδευση της τομάτας-Χαρτζουλάκης Κων/νος (Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ), Ορθές πρακτικές λίπανσης μικρόκαρπης τομάτας-Σάββας Δημήτρης (ΓΠΑ), Tuta absoluta και η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του-καθ. Παπαδούλης Γεώργιος (ΓΠΑ), Συστήματα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων-Γιαννοπολίτης Ν. Κωνσταντίνος (ΑγροΤύπος), Διαγνωστικές μέθοδοι DNA για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων-Τσαυτάρης Αθανάσιος (ΑΠΘ, ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ), Η κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή-Ευθυμιάτου Χριστίνα (Χημικός μηχανικός), Η Τομάτα στη Σαντορίνη-Λιγνός Μανώλης (Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης), Ίχνη ντομάτας στην κουζίνα των Κυκλάδων-Ρουσουνέλος Δημήτρης (Ερευνητής), Φρέσκια και μεταποιημενη μικροκαρπη τοματα-Νομικού Μαρία (Νομικός/COPAIS), Η αγροτική παραγωγή ως μέσο ισόρροπης αντάπτυξης για τη Σαντορίνη-Γεωργαντοπούλου Αγγελική (Οινολόγος), Τοπικές συμμαχίες επιχειρηματιών-Μιχαηλίδης Δημήτρης (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), Τα σαντορινιά προϊόντα στην εστίαση της Αθήνας- Μαούνης Νίκος (Δημοσιογράφος, Εστιάτορας) και βέβαια Το μέλλον της Σαντορινιάς Τομάτας & του πελτέ-Χατζηγιαννάκης Γιώργος (Εστιάτορας) που ακολουθήθηκε από εργαστήριο τοματοπελτέ.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια: 1. Το Τοματάκι στη Σαντορίνη γίνεται ΠΟΠ, με Συντονιστή τον καθ Σέρκο Χαρουτουνιάν ΓΠΑ) Και συμμετοχή των: Σκοπελίτη Γιώργο (Τμήμα Αγρ. Ανάπτυξης Θήρας), Δημόπουλο Ματθαίο (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων), Τράκα Αικατερίνη ΕΕΕ Γενετικής Βελτίωσης Φυτών) και Οικονόμου Πέτρο (Παραγωγό-Επιχειρηματία) και 2. Γαστρονομία και Τουρισμός: Η εμπειρία του φαγητού, με συντονιστή τον Κώστα Κωνσταντινίδη (Ξενοδόχο) και συμμετοχή των: Γιώργο Χατζηγιαννάκη (Εστιάτορα), Ηλία Μαμαλάκη (Δημοσιογράφο) και Δημήτρη Ρουσουνέλο (Ερευνητής γαστρονομίας)
Ανοιχτή Εκδήλωση

Το 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη ντομάτα ολοκληρώθηκε με την πετυχημένη ανοικτή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στην καλντέρα κατά το ηγιοβασίλεμα στην Σαντορίνη με κεντρικό ομιλητή τον καθ. Τσαυτάρη Αθανάσιος (ΑΠΘ, Διευθυντή ΕΚΕΤΑ/ ΙΝΑ) και κεντρική ομιλία: Ο Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με στόχο την παραγωγή προϊόντων για μεγάλες ομάδες καταναλωτών.

Στον διαγωνισμό «τηγανίζουμε τοματοκεφτέδες» μετείχαν 17 διαγωνιζόμενες και διακρίθηκαν οι κα Μαργαρίτα Αλεφραγκή (Ακρωτήρι), η κα Γεωργία Κορωνιού (Φηρά) και Μαρία Νομικού (Βλυχάδα), αφήνοντας τις πιο ευχάριστες γεύσεις στις εκατοντάδες των επισκεπτών στο 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη ντομάτα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...