Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πλαφόν 70.000 ευρώ στις αγροτικές αποζημιώσεις

Ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης για ζημιές στη φυτική παραγωγή που ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, θέτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, που παρουσίασε η Κατερίνα Μπατζελή.
 
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στον ΕΛΓΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στον Οργανισμό, της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ από 3% σε 4% για τους αγρότες και από 0,5% στο 1% για τους κτηνοτρόφους. Καθιερώνεται ακόμα ασφάλιστρο υπέρ ΕΛΓΑ σε ποσοστό 2% έως 5% στο εισόδημα που δηλώνεται ως αγροτικό στην εφορία ακόμα και για ετεροεπαγγελματίες.

Επίσης, προβλέπεται η πρόσθετη ασφάλεια για όσους επιθυμούν κάλυψη για συχνές ζημιές στην παραγωγή τους και η προαιρετική για ασθένειες και κινδύνους από κλιματική αλλαγή και ερημοποίηση.

"Στόχος είναι η εξυγίανση του ΕΛΓΑ και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων", τόνισε η κ. Μπατζελή, ενώ σημείωσε πως από το 2003 έως το 2010, οι απώλειες ασφαλιστικών εισφορών για τον οργανισμό, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αρχίσει ήδη ελέγχους διασταύρωσης με το ΚΕΠΥΟ, προκειμένου να αποδοθούν στον οργανισμό ασφάλιστρα που δεν έχουν αποδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...