Καινοτομία, Πράσινη επιχειρηματικότητα & Ενέργεια είναι επίσημα η «κλωστή» που κρατάει σε σχέση όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
Η 75η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (11-19/9/2010) οργάνωσε και Ειδική Ημερίδα (13/9/2010), ενώ, με τις παράλληλες εκδηλώσεις, της στοχεύει να προσελκύσει περίπου 250.000 επισκέπτες και ήδη ήλθε όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Η 8η Γιορτή του Αγρότη ή 8η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων (17-19/9/2010), που έγινε στο Δίον (ΔΔ Καρίτσας, γήπεδο) Πιερίας είχε έντονα στοιχεία προεκλογικού κλίματος, όπου ο νυν Δήμαρχος προτείνεται για Αντιπεριφερειάρχης από το ΠΑΣΟΚ, ο Νομάρχης δεν παρέστη, παρέστησαν 2 βουλευτές της Πιερίας (ΠΑΣΟΚ, ο κ. Α. Παπαγεωργίου & η κα Μ. Μίχου), μίλησε η διορισμένη Περιφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας κα Μ. Λιονή και ήταν η πρώτη εμφάνιση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (χωρίς ΕΦΕΤ?) εκτός Αθηνών, από την ανάληψη του ΥπΑΑΤ.
Από τους αρμόδιους, τον υπεύθυνο και τον κ. Δήμαρχο, που μιλήσαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε ακριβή στοιχεία των συμμετεχόντων, ούτε τον σκοπό της Γιορτής του ΑΓΡΟΤΗ, αν και ήταν εμφανής ο στόχος της φετινής διοργάνωσης του Δήμου Δίου, υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ & του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Καταγράψαμε 46 stand, ενώ υπήρχαν και 4 υπαίθριοι χώροι με οχήματα. Την «ταβέρνα» την λειτουργούσε ο Αθλητικός Σύλλογος, ενώ στο κέντρο του γηπέδου ήταν στημένη η εξέδρα του πολιτιστικού προγράμματος. Σε όλη την Έκθεση βρήκαμε 3 Κτήματα με κρασιά ((Οινόβιον, Αδάμου & Παντούλη) & 1 με τσίπουρο, 3 παραγωγούς μελιού (Μανάκος, Μπούσιας & Δημάτης), 3 Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς (Ανατολικού Θεσ, Καλαμωτού Θεσ. & Γόνων Λαρίσσας), 3 επιχειρήσεις καλλιτεχνικών (Βαγενά, Ψηφιδωτά Δίου & Στολές Ξανθόπουλου), το καλλιτεχνικό εργαστήρι Πτολεμαΐδας, το κέντρο ΨΝΠΟ, τις Ιστορίες ΣΑΦΕΤΗ, το ελαιοτριβείο Γκαβρέκου, το Εργαστήρι ΠΙΕΡΙΔΩΝ, 12 Πολιτιστικές δομές, τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών με τις πειραματικές αναζητήσεις τους (ρόδι, στέβια, ακτινίδιο, αμπέλια), την ΕΑΣ Πιερίας, το Επιμελητήριο, την ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΕ, την Διεύθυνση Γεωργίας, τις δραστηριότητες ΖΕΥΣ, χειροποίητα έπιπλα, προϊόντα διατροφής από εμπόρους, χώρους με τα «παλαιά επαγγέλματα» (που ίσως μας ξαναχρειαστούν) και τα stand των τριών Δήμων (Δίου, Λιτόχωρου & Ανατ. Ολύμπου). Περίπου τα 15 (συνολικά 21) από τα 50 εξέθεταν τμήματα της γεωργικής παραγωγής της Πιερίας, περίπου σαν «πολιτικό» excuse, ενώ φαινόταν ότι δεν υπάρχουν αξιόλογες δραστηριότητες στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στην δασοπονία στο Δίον Πιερίας. Άλλωστε στην Έκθεση, τελικά, μερικά stand ήταν προσανατολισμένα μόνο στην πώληση.
Στα εγκαίνια (18/9/2010) όλοι μίλησαν για την εξαιρετική επιτυχία της Έκθεσης-Γιορτής του Αγρότη, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από την περσυνή. Ο ΥπΑΑΤ υπερτόνισε την εμπιστοσύνη του στην δημιουργική ικανότητα των αγροτών και εξέφρασε την μεγάλη του αισιοδοξία εφόσον οι αγρότες προσανατολισθούν στο τρίπτυχο: Παραγωγή προϊόντων με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, Εφαρμογή ΚΑΛΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ (ποιοτικά, βιολογικά, πιστοποιημένα κλπ) και ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ προσέγγιση τόσο στα θέματα περιβάλλοντος, όσο και κλιματικών αλλαγών. Ο τοπικός συνδυασμός μυθολογίας, ιστορίας, φυσικού κάλλους και δημιουργικής διάθεσης μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα και είναι η απάντηση στην σημερινή κρίση, είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης.
Στο Πανηγύρι Αιγινίου Πιερίας (10-19/9/2010) οι 600 περίπου εκθέτες-έμποροι (κόστος stand 3.000-50€) υποδέχθηκαν 300.000 επισκέπτες-καταναλωτές σε μια έντονη εμπορική πρακτική, με την μορφή «Φεστιβάλ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΤΙποιότητας», ίσως χωρίς ούτε ένα παραστατικό νόμιμης κυκλοφορίας ή εγγύησης χαρακτηριστικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου